StatCounter

sâmbătă, 12 septembrie 2009

CNSAS a realizat filmul documentar "Supravegheat de Securitate"


Filmul, în regia lui Nicolae Mărgineanu, ilustreaza prin intermediul amintirilor celor supravegheaţi, dar şi al dosarelor personale din arhiva fostei Securităţi, felul îcare oamenii obişnuiţi erau urmăriţi şi supravegheaţi de 
Securitate în Romania comunistă a anilor 1970-1980.

Personajele filmului sunt oamenii obişnuiţi şi Securitatea. Scenariul este scris pe baza amintirilor oamenilor şi a arhivei lăsate de fosta Securitate. Regia este influenţată de suprapunerea imaginilor provenite din trecutul scris şi din prezentul amintirilor. Astfel, 15 poveşti de viaţă prezintă felul în care prin „mijloacele sale specifice” Securitatea acţiona asupra vieţii de zi cu zi a românilor, prin folosirea filajului, a interceptărilor telefonice şi a corespondenţei, a instalării de microfoane în locuinţe etc.

Filmul este un rezultat al proiectului Invăţând istoria prin experienţele trecutului. Cetăţeni obişnuiţi supravegheaţi de Securitate în timpul anilor 1970-1980, demarat de CNSAS în 2008 şi co-finanţat de Uniunea Europeana (EACEA) prin programul „Europe for Citizens” 2007-2013. Partenerii CNSAS implicaţi în acest proiect sunt Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi Biroul Comisiei Federale (BsTU) din Berlin (Germania).

Premiera filmului a fost la Iaşi, vineri, 11 septembrie 2009, ora 17, la Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului, din cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.

O a doua proiecţie va avea loc marţi, 15 septembrie, ora 12.30, la Institutul de Istorie „George Bariţ” din Cluj-Napoca.