StatCounter

luni, 5 octombrie 2009

Simpozionul "Experiementul Piteşti - Reeducarea prin tortură", ediţia a IX-a

În perioada 2-4 octombrie a avut loc ediţia a IX-a a Simpozionului Internaţional Experimentul Piteşti - Reeducarea prin tortură".



Lansare de carte: Infern '89. Povestea unui condamnat la moarte. Infern '89. Povestea unui condamnat la moarte


Curtea Veche Publishing şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR) anunţă lansarea volumului semnat de Mircea Răceanu: Infern '89 – Povestea unui condamnat la moarte.
Evenimentul va avea loc marţi, 6 octombrie 2009, ora 18:00, la Ceainăria Cărtureşti (Str. Arthur Verona nr. 13). Vor lua cuvântul Radu Ioanid (Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington D.C.), Stejărel Olaru (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România), Adrian Cioroianu (Facultatea de Istorie Bucureşti) şi Doina Jela (Curtea Veche Publishing).

Mircea Răceanu este victima ultimului proces stalinist soldat cu o sentinţă de condamnare la moarte, pronunţată de un tribunal militar al regimului Ceuşescu, în ultima vară a sa, 1989. Diplomat însărcinat cu relaţiile româno-americane, fiu al unui fost ilegalist rebel, Grigore Răceanu, el însuşi coautor al faimoasei “Scrisori a celor şase”, Mircea  Răceanu e arestat în ianuarie 1989, acuzat de spionaj, anchetat şi condamnat cu câteva luni înainte de căderea regimului ceauşist. Cartea descrie atmosfera acestor ultime luni, arestarea, ancheta şi procesul.

Comparativ cu prima ediţie, apărută în 2000, aceasta conţine câteva documente la care autorul a avut acces ulterior, printre care Stenograma CEPEX în care Nicolae Ceuşescu şi soţia lui sunt singurii vorbitori , şi-l condamnă fără drept de apel înainte ca justiţia să-l condamne, pe “trădător”, Stenograma şedinţei în care colegii din minister se pronunţă de asemenea pentru pedepsirea exemplară a lui Răceanu, ca şi documente ale procesului şi recursului.

Numele vehiculate în acest document, cunoscute cititorului de azi, nu din istoria comunistă a României, ci  din cea a tranziţiei spre democraţie, dau cititorului o idee despre aceasta şi despre şansele de democratizare a României. Infern '89 este o carte de un acut interes istoric, dar şi pasionantă la lectură.