StatCounter

luni, 26 octombrie 2009

„Comunismul românesc în imagini”

Pornind de la premisa că documentele perioadei comuniste constituie obiectul accesului egal şi neîngrădit, Arhivele Naţionale, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, Grupul pentru Dialog Social şi Fundaţia „Konrad Adenauer” prezintă miercuri, 28 octombrie 2009, ora 17:00, „Comunismul românesc în imagini”, grupaj de evenimente ce include lansarea unei noi serii de fotografii din Fototeca online a comunismului românesc, dezbaterea „Chipurile din spatele imaginilor. Comunismul românesc între reprezentare oficială şi memorie socială” şi o expoziţie cuprinzând fotografii din perioada comunistă.

Miercuri, 28 octombrie 2009, începând cu ora 17:00, la sediul Grupului pentru Dialog Social se va desfăşura evenimentul intitulat „Comunismul românesc în imagini”. Sub acest generic, sunt reunite trei evenimente:

- lansarea unei noi serii de fotografii din Fototeca online a comunismului românesc, proiect iniţiat în 2008 de către Arhivele Naţionale ale României şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România şi care, cu această ocazie, aduce la lumină un număr de încă aproximativ 2.500 fotografii, care vin să se adauge celor circa 1.500 prezentate publicului la finele anului trecut; Fototeca online va fi accesibilă pe site-urile web ale Arhivelor Naţionale şi Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (www.arhivelenationale.ro şi www.crimelecomunismului.ro), cu titlu gratuit, oricărui utilizator internet.

- dezbaterea intitulată „Chipurile din spatele imaginilor. Comunismul românesc între reprezentare oficială şi memorie socială”, cu participarea unor specialişti în studierea comunismului românesc;

- o expoziţie ce va cuprinde fotografii din perioada comunistă, depistate în fondul Comitetului Central al Partidului Comunist Român şi în alte fonduri ale instituţiilor/organizaţiilor statului comunist; acestea vor fi grupate pe tematici, precum: intrarea Armatei Roşii în Bucureşti; 7 noiembrie 1944, Dej - vacanţe; Ceauşescu - vânători 1976; Comunism după 1945; răscoale ţărăneşti anticomuniste.


Exhumarea lui Simion Mureşan, executat de Securitate la 5 Octombrie 1949

În baza unei solicitări primite de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România din partea rudelor lui Simion Mureşan, IICCR a demarat cercetarea faptelor şi împrejurările în care acesta a fost ucis, precum şi procedurile de exumare a rămăşiţelor pământeşti ale acestuia. Simion Mureşan s-a născut la 12 octombrie 1873 în satul Sântejude Vale, comuna Ţaga, judeţul Cluj şi a fost ucis de Securitate în 5 octombrie 1949 pentru că a adăposit trei partizani din Organizaţia anticomunistă Partizanii Regelui Mihai. 

Acţiunea de exhumare a avut loc joi, 22 octombrie 2009 în satul Sântejude Vale, comuna Ţaga, judeţul Cluj.

 

Imagini de la vernisajul Expoziţiei "Numitorul comun: moartea", Cluj-Napoca, 21 Octombrie 2009



Expozitie: 50 de ani de la condamnarea şi executarea membrilor Grupului de rezistenţă anticomunistă din comuna Nucşoara, condus de Toma Arnăuţoiu

Muzeul Taranului Roman va gazdui in perioada 22 octombrie - 7 noiembrie, o expozitie de fotografii si documente prilejuita de comemorarea a 50 de ani de la condamnarea si executarea membrilor Grupului de rezistenta anticomunista din comuna Nucsoara.
Fotografiile si documentele alese de Ioana Raluca Voicu-Arnautoiu au fost reproduse cu sprijinul Editurii Ars Docendi si al Muzeului Taranului Roman.

Vernisajul expozitiei va avea loc joi, 22 octombrie, de la ora 18:00, la sala Irina Nicolau

Participa: Ioana Raluca Voicu-Arnautoiu, fiica lui Toma Arnautoiu, Ioana Popescu, cercetator la Muzeul Taranului Roman, Claudiu Secasiu, membru al CNSAS si Ioan Craciun, director al Editurii Ars Docendi.