StatCounter

luni, 15 noiembrie 2010

Claudia Florentina Dobre, “Vies menottées, paroles libérées. Témoignages des anciennes persécutées politiques roumaines”

Cartea are la bază teza de doctorat susţinută de autoare la Universitatea Laval din Quebec în 2007, și se apleacă asupra istoriilor de viaţă ale fostelor deţinute politice din România. Lucrarea se înscrie într-un nou tip de abordare ştiinţifică ce pune în centrul discursului academic individul şi rolul acestuia în făurirea propriei istorii cât şi participarea sa la marea Istorie. De asemenea, pune în evidenţă motivaţiile ce animă fostele deţinute politice în demersul lor de mărturisire a experienţei comuniste și oferă o explicaţie privind conţinutul şi forma istoriilor de viaţă ale participantelor la cercetare şi identifică cadrele sociale ale memoriei ce dau sens discursului acestora.
Concentrându-se asupra istoriilor de viaţă ale fostelor deţinute politice aparţinând intelectualităţii interbelice, cartea aduce în prim planul discursului istoriografic experienţa feminină a violenţei politice, marcată de trauma represiunii comuniste.
Pornind de la analiza discursului memorial al fostelor deţinute politice, lucrarea aduce o importantă contribuţie la înţelegerea ideologiei, vieţii politice şi sociale precum şi a vieţii cotidiene din timpul regimului comunist din România.

Niciun comentariu: