StatCounter

vineri, 11 iunie 2010

Expoziţia "Constatare la faţa locului: 13-15 iunie 1990"

Între 12 şi 27 iunie a.c., Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Fundaţia Konrad Adenauer propun bucureştenilor un exerciţiu de memorie asupra evenimentelor traumatice din zilele de 13-15 iunie 1990. Pasajul Universităţii va deveni pentru două săptămâni un loc al memoriei contestate, printr-o expoziţie care îşi propune să adune mărturii, imagini şi semne de întrebare asupra României mineriadelor.

Acum 20 de ani, Bucureştiul a fost scena unor violenţe de neimaginat organizate de statul român împotriva propriilor cetăţeni. Mii de mineri veniţi în capitală din Valea Jiului au bătut, arestat, violat şi jefuit sute de studenţi, profesori, oponenţi politici ai regimului, romi, simpli trecători. Autorităţile au recunoscut existenţa a şase morţi. O bună parte din cei arestaţi au fost eliberaţi abia peste câteva luni, fără despăgubiri sau reparaţii fizice ori morale.

Teroarea declanşată în Bucureşti în zilele de 13-15 iunie nu are nici astăzi, după 20 de ani, o versiune oficială, iar responsabilii nu au fost încă identificaţi. Memoria acelor zile este compusă din imagini, cuvinte şi conturul unor morţi pentru care nimeni n-a fost găsit vinovat. Această expoziţie nu vă propune o naraţiune coerentă, ci doar un inventar al memoriei traumatice legate de mineriade.

Expoziţia este un puzzle din care lipsesc multe fragmente. Martorii pe care i-am convocat sunt mulţi, dar şi mai mulţi sunt martorii tăcuţi, cei care nu ne vor spune niciodată ce a însemnat pentru ei iunie 1990. Ne lipsesc mărturiile soldaţilor care au fost obligaţi să împuşte civili care stăteau cu spatele, ne lipsesc mărturiile „minerilor“ curaţi şi tunşi regulamentar, ne lipsesc imaginile detenţiei din unităţile militare de la Măgurele şi Băneasa  (unde sute de bucureşteni au fost anchetaţi, umiliţi şi bătuţi), ne lipsesc imaginile descinderilor în casele romilor din Ferentari, Rahova, Pantelimon însoţite de jaf, violuri, arestări şi bătăi. Ne lipsesc mărturiile celor peste 600 de romi arestaţi, maltraţi şi transformaţi în ţapi ispăşitori ai violenţelor acelor zile, dar ne lipsesc mai ales, imposibilele mărturii ale celor mai tăcuţi martori: morţii.

Vernisajul expoziţiei va avea loc pe 12 iunie 2010, la ora 19.00, în pasajul Universităţii, cu participarea organizatorilor. Vernisajul va fi urmat de vizionarea proiectului de cercetare si performare a istoriei recente, Capete Înfierbântate, de la ora 20.00 la Facultatea de Arhitectură.

Concept: IICMER, Simina Bădică, Andrei Lascu.
Fotografii: Sorin Vasilescu, Andrei Iliescu, Ilie Bumbac, Agerpress.
Mai multe despre proiectul despre mineriade la: http://mineriade.iiccr.ro/