StatCounter

miercuri, 16 noiembrie 2011

Seria documentară „Adio, tovarăşi!” la TVR

TVR 1 şi TVR HD transmit în premieră seria documentară în şase episoade „Adio, tovarăşi!”, realizată de regizorul rus Andrei Nekrasov, începând cu 17 noiembrie, ora 22.10. Seria documentară despre povestea destrămării lumii sovietice şi a utopiei socialiste într-un mod inovativ se va difuza sub genericul Documentarele Televiziunii Române în fiecare joi, de la ora 22.10, timp de şase săptămâni.
Filmele documentare ale seriei reflectă perioada 1975-1991 prin istoriile de excepţie ale unor oameni simpli, ale căror curaj şi hotărâre au devenit forţa purtătoare ce a dus la căderea Cortinei de Fier. Sunt poveşti despre dragoste, atentate eşuate sau încercări dramatice de a fugi în vest. Aceste întâmplări se petrec pe fundalul vieţii politice, pe care se perindă oameni de stat şi de partid. Prin materiale de propagandă şi filmări private, se creionează o imagine vie a acelor vremuri şi stilul de viaţă al anilor ’70 şi ’80.
Serialul este o saga filmată în 12 ţări, care îl poartă pe spectator înapoi spre evenimentele ce au au determinat încheierea Războiului Rece şi care continuă să marcheze ordinea mondială. Ilustrat cu excepţionale imagini de arhivă din ţările fostului Bloc Comunist şi din presa occidentală, „Adio, tovarăşi!” oferă o perspectivă unică despre un proces istoric atât de puţin înţeles, aducând faţă în faţă două generaţii: regizorul, un personaj născut în anii ’50 şi crescut în spiritul sovietic, şi fiica sa care a crescut în vest în anii ’80.
Serialul documentar „Adio, tovarăşi!” este parte a evenimentului multimedia care marchează 20 de ani de la destrămarea U.R.S.S şi care cuprinde şi o platformă web, o carte şi multe alte acţiuni paralele. „Adio, tovarăşi!” este o coproducţie Artline Films, Gebrueder Beetz Filmproduktion şi ARTE. Pentru România coproducătorii serialului sunt Hi Film şi TVR.
Despre regizorul filmului, Andrei Nekrasov.
   Andrei Nekrasov este unul dintre cei mai apreciaţi realizatori ruşi ai momentului. Lucrează ca cineast independent, scenarist şi regizor de film şi teatru stabilit în Sankt Petersburg şi Helsinki. A lucrat alături de Andrei Tarkovsky la filmarea şi montajul peliculei „Sacrificiul" (1986). Printre cele mai mari reuşite ale sale se numără „Springing Lenin" pentru care a câştigat premiul UNESCO la Festivalul de Film de la Cannes în 1993 şi „Love is as Strong as Death", câştigător al premiului FIPRESCI în 1997. Filmul său „Lubov and Other Nightmares" a fost bine primit la Berlinale şi Sundance şi i-a consolidat imaginea de rebel.
Documentarul „Russian Lessons" a fost nominalizat la Festivalul de Film de la Sundance iar „Rebellion: The Litvinenko Case" a fost selecţionat în competiţia Festivalului de Film de la Cannes şi a câştigat mai multe premii printre care Premiul Rudolf Vrba acordat de Festivalul One World Praga şi Premiul pentru cel mai bun Documentar la Festivalul Internaţional de Cinema Contemporan din Mexico. 
    Informaţii preluate de pe site-ul TVR.

Niciun comentariu: