StatCounter

miercuri, 13 aprilie 2011

300 euro/zi de detenţie - despagubire pentru condamnaţii regimului comunist şi descendenţi

Marţi, 12 aprilie 2011, pe portalul de ştiri HotNews.ro a apărut următorul articol semnat V.M.

Comisia juridică a Senatului a dat, miercuri, cu majoritate de voturi, raport favorabil unei propuneri legislative a PNL prin care statul român despagubeşte condamnaţii regimului comunist cu 300 euro/zi de detenţie.

Potrivit Mediafax, iniţiativa formulată de un grup de deputaţi PNL stabileşte că orice persoană care a suferit condamnări cu caracter politic în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a făcut obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic este îndreptăţită la compensaţii băneşti din partea statului român.

Statul este obligat să acorde persoanelor condamnate politic în regimul comunist sau, după caz, moştenitorilor (soţi sau descendenţi până la gradul al doilea inclusiv) compensaţii băneşti pentru prejudiciile morale, constând într-o sumă egală cu echivalentul a 300 de euro pentru fiecare zi de condamnare, respectiv echivalentul a 200 euro pentru fiecare zi de măsură administrativă.

Proiectul PNL stabileşte un plafon maxim al acestor compensaţii, care nu pot depăşi 400.000 euro.
Legea urmează să fie dezbătută şi votată de plenul Senatului, care este prima Cameră sesizată.
Sursa articolului: http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8495880-senat-300-euro-detentie-despagubire-pentru-condamnatii-regimului-comunist-descendenti.htm

Multiplă lansare de carte organizată de Editura Eikon din Cluj la Muzeul Literaturii Române

Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Editura Eikon  organizează lansarea următoarelor volume:
1. Pagini de istorie trăită – De la Diktatul de la Viena la Războiul din Răsărit de Constantin Hagea
2. Plânge Ardealul!... – Mărturii de epocă despre Dictatul de la Viena de Emil Boşca-Mălin, Corneliu Coposu, Constantin Hagea, Victor Papilian
3. Suflet ardelean – Publicistică din perioada 1936-1944 de Constantin Hagea
4. Panoramic jurnalistic – Presa de ieri şi de azi de Mircea Popa

Invitaţi la eveniment sunt: Emil Constantinescu, Victor Ciorbea, Ion Diaconescu, Gabriel Ţepelea, Andrei Dimitriu, Rodica Coposu, Mircea Popa-Zlatna, Flavia Coposu, Ana Blandiana, Romulus Rusan, Nicolae Ionescu-Galbeni, Paul Lăzărescu, Sorin Dimitriu, Liviu Hagea.
Moderator:  Mircea Popa

Evenimentul va avea loc joi, 14 aprilie 2011, ora 13.00, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bdul Dacia nr. 12.

Pentru detalii accesati www.mnlr.ro si www.edituraeikon.ro