StatCounter

vineri, 29 aprilie 2011

Istoria dincolo de cuvinte

Istoria dincolo de cuvinte este un proiect independent, realizat în spiritul principiului „pro bono publico”, de mai mulţi oameni ce şi-au dorit să se implice în amplul şi controversatul proces de reconstrucţie a memoriei referitoare la istoria recentă a României. L-am pornit pentru a aduce o schimbare, pentru a ne da aportul la construirea unei societăţi civile mai bune prin cultură, mentalitate şi morală. Partenerii implicaţi în acest proiect sunt:
- Penitenciarul Jilava;
- Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România;
- Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”;
- Colegiul Naţional „Sfântul Sava”;
- Colegiul Naţional „Iulia Haşdeu”;
- Şcoala Centrală;
- 50mmStudios.
Proiectul constă în vizitarea fostului penitenciar comunist Jilava, cu elevi de la 4 licee din Bucureşti, însoţiţi de foşti deţinuţi politici. Deşi implică un număr mare de elevi, scopul lui nu este numai educaţia, ci şi deschiderea orizonturilor celor implicaţi către domeniul studiului istoric al comunismului în România şi în lume.
Este vorba de condamnare, dar şi de asumare. Este vorba de morală, nu de politică. Membri ai partidelor istorice, legionari, ţărani, muncitori, militari, toţi au stat demni în faţa bătăilor şi umilinţelor, în faţa foametei şi morţii. Istoria dincolo de cuvinte este un „proiect-omagiu”. Amintim demnitatea, nu vederile politice. Respectăm suferinţa, nu diferenţele.
Mai multe informaţii pe blogul proiectului: http://reconstructiamemoriei.wordpress.com/
       Imagini de la prima vizită: aici

CICCR organizează concursul „Copilărie în comunism”

Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România organizează, în colaborare cu Fundaţia Konrad Adenauer şi Fundaţia Culturală „Negru Vodă” proiectul „Copilărie în comunism”, dedicat elevilor de liceu care doresc să efectueze interviuri de istorie orală pe această temă.
Participanţii, elevi de liceu cu vârsta între 14-19 ani, trebuie să realizeze un interviu de istorie orală cu o persoană care s-a născut şi şi-a trăit copilăria în timpul regimului comunist din România.
CICCR este deschis colaborării cu cadrele didactice interesate să participe, în calitate de profesori coordonatori, la acest program. Aceştia vor primi din partea CICCR certificate care să ateste activitatea depusă în cadrul acestui program.
Cei mai buni elevi vor avea ocazia să participe la Şcoala de vară „Comunismul nu este istorie” de la Făgăraş-Sâmbăta de Sus, organizată de CICCR în colaborare cu Fundaţia Culturală „Negru Vodă”, Memorialul Rezistenţei Anticomuniste „Ţara Făgăraşului” şi Fundaţia Konrad Adenauer.
Mai multe detalii aici

Stéphane Courtois: Comunism si totalitarism

   După două decenii de la căderea Zidului Berlinului, Stéphane Courtois formulează o serie de teze privitoare la originea şi evoluţia totalitarismului. În opozitie cu tezele tradiţionale ale lui Hannah Arendt şi George Mosse, care văd rădacinile totalitarismului în statul nazist şi în cel stalinist, Courtois subliniază rolul fundamental al lui Lenin şi al bolşevismului în apariţia acestui fenomen politic. Pe baza informaţiilor extrase din arhivele de la Moscova, el redefineşte rolul lui Stalin şi natura crimelor în masă comise de regimurile comuniste – aşa-numitul „genocid de clasă”, singurul fenomen care poate explica foametea din Ucraina sau asasinatele din Cambodgia. În final analizează memoria tragică a comunismului în Europa Centrala şi de Est, memoria glorioasă a comunismului în Europa Occidentală – în special în Franţa – şi memoria paradoxală a URSS-ului în Rusia lui Vladimir Putin care îl reabilitează pe Stalin. Un capitol special este dedicat dictaturii comuniste din România şi crimelor comise în numele acesteia.

’70/’80. Tinereţea noastră

Pentru cei care nu au ajuns încă să vadă expoziţia-eveniment ‘70/’80. Tinereţea noastră, aceasta mai este deschisă până la 19 iunie.
Expoziţia este realizată de Muzeul Naţional de Istorie a României în parteneriat cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, şi face parte dintr-un proiect mai amplu, iniţiat în anul 2009 de către CNSAS şi intitulat Tinereţea mea în comunism - între libertate şi constrângere!
Prin intermediul acestui demers, organizatorii şi-au propus să supună atenţiei o altă perspectivă de prezentare a vieţii tinerilor într-una din cele mai dure perioade ale istoriei recente, anume ultimele două decenii ale României comuniste. Se intenţionează astfel aducerea la lumină a experienţelor celor care şi-au trăit copilăria şi tinereţea în comunism, în condiţii de constrângere şi cenzură ale unei dezvoltări educaţionale şi personale profound configurate ideologic. Structurată pe trei mari capitole, expoziţia urmăreşte viaţa tinerilor între 7 ani (intrarea în rândul organizaţiei pionerilor) şi 30 de ani (ieşirea din U.T.C.) pe câteva coordinate principale: palierul ideologic, prezenţa Securităţii şi viaţa cotidiană. Dacă partea ideologică este centrată pe imagine, cea privind prezenţa Securităţii în viaţa tinerilor este axată pe documentele păstrate în arhivele CNSAS. Viaţa cotidiană este prezentată prin diverse „artefacte” care prin simpla lor prezenţă trezesc amintiri pentru cei care au trăit acea epocaă. Dorind să aibă un impact public cât mai bine reliefat, palierul ideologic este configurat pornind de la modele grafice standard din acele vremuri (colaje, desen, lozinci etc.).