StatCounter

joi, 24 noiembrie 2011

Conferinţa „România dictaturilor: 1938-1989”

    Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi, cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer, organizează marţi, 29 noiembrie 2011, în corpul H (Sala H1) a Universităţii, începând cu ora 9.00, Conferinţa doctoranzilor intitulată: „România dictaturilor: 1938-1989”
    Pentru cei interesaţi redau mai jos programul conferinţei, preluat de pe site-ul CSCP.

Politicile culturale comuniste în timpul regimului Gheorghiu-Dej

Aparatul cultural românesc din timpul regimului Gheorghiu-Dej, alcătuit dintr-o pletoră de direcţii, servicii, comisii, comitete, consilii, toate în structura guvernului, execută cu obedienţă indicaţiile trasate de sus în jos de o liotă de inspectori, instructori, şefi de sector din structura Secţiei de Agitaţie şi Propagandă a Comitetului Central. În acest hăţiş birocratic şi ideologic, care îşi schimbă mereu organigrama şi aşa complicată, se decid în cele mai mici detalii aspectele vieţii culturale şi artistice din Republica Populară Română: tiraje, repertorii, cifre de şcolarizare, sancţiuni, recompense, onorarii, călătorii de documentare, prelucrări ideologice etc.
Lucrarea, semnată de Cristian Vasile, a apărut recent la Editura Humanitas şi va fi lansată la Târgul de carte Gaudeamus sâmbătă, 26 noiembrie, ora 11.30, la standul Editurii Humanitas.