StatCounter

joi, 8 noiembrie 2012

Lungul drum spre nicăieri. Germanii din România deportaţi în URSS


Semnalez aici apariţia volumului Lungul drum spre nicăieri. Germanii din România deportaţi în URSS, care îi are ca autori pe Lavinia Betea, Cristina Diac, Florin Răzvan Mihai, Ilarion Ţiu.
Volumul a fost realizat în cadrul proiectului „Memoria muncii forţate a etnicilor germani din România deportaţi în URSS”, finanţat în cadrul EACEA-P7- Europe for Citziens Programme - Action 4 - Decision 2011-3342 / 001-001, şi a apărut la Editura Cetatea de Scaun.
Pentru cei interesaţi redau mai jos cuprinsul volumului.

Sorin Ilieşiu, Infernul vândut ca paradis


A apărut la editura Junimea cartea semnată de Sorin Ilieşiu, Infernul vândut ca paradis.
    „Consider cartea lui Sorin Ilieşiu un mod de confesiune ispăşitoare. Părtaş la farsa comunistă prin realizarea filmelor documentare comandate de conducătorul suprem, el demontează într-un mod remarcabil mecanismele interioare ale producerii iluziei politice şi puterii supreme pe peliculă, iluzie comparabilă cu aceea a filmelor produse de Leni Riefensthal, producătoarea favorită a lui Hitler. Sorin Ilieşiu discută în cartea sa cele două planuri ale manipulării politice a imaginii: prin ceea ce se vede cu ochiul liber, dar şi prin ceea ce nu se vede dar se înregistrează pe creier, anume montajul subliminal – montajul la nivelul subconştientului, în speranţa că acestea nu se vor mai repeta vreodată.” (Mirela Roznoveanu)
    Mai multe puncte de vedere despre carte aici.