StatCounter

joi, 13 decembrie 2012

László Márton, Novák Csaba Zoltán, A szabadság terhe, Marosvásárhely 1990. március 16-21 [Povara libertăţii. Tîrgu Mureş, 16-21 martie 1990]. Miercurea Ciuc, Pro Print, 2012


Prin cercetarea de faţă autorii şi-au propus atât analiza sistematică cât şi deschiderea unui dialog profesional pe tematica conflictului interetnic de la Tîrgu Mureş, care, cum este arhicunoscut, la scurt timp după euforia revoluţiei, în martie 1990, a culminat în violenţă fizică. Pe lângă faptul că aceste evenimente au marcat societatea locală pentru timp îndelungat, prisma etnică şi-a lăsat amprenta pe discursul public şi chiar literatura de specialitate. Mai mult, explicaţiile laice predomină chiar şi după 22 de ani după eveniment.
   Datele pentru reconstituirea întâmplărilor au fost colectate din arhive (Arhivele Naţionale Române, Arhivele Naţionale Maghiare, Arhiva Consililului Judeţean Mureş), surse de istorie orală (interviuri noi cu protagoniştii evenimentelor şi interviuri prezentate în filme documentare), presa locală şi naţională în limba română şi maghiară, respectiv materiale audiovizuale realizate cu ocazia evenimentelor. Desigur, inaccesibilitatea documentelor din arhivele militare sau din arhivele Ministerului de Interne îngreunează atingerea obiectivelor propuse, totuşi, sursele disponibile oferă într-un mod generos posibilitatea de a completa, confirma sau infirma unele cunoştinţele legate de acest eveniment.

Ştefan Bosomitu, Mihai Burcea (coord.), Spectrele lui Dej. Incursiuni în biografia şi regimul unui dictator, Editura Polirom, Iaşi, 2012


În luna noiembrie a anului trecut (2011), Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a organizat Conferinţa „Spectrele lui Dej”. Evenimentul avea ca scop discutarea rolului lui Gheorghiu-Dej în istoria comunsmului românesc şi era prilejuit de împlinirea a 110 ani de la naşterea acestuia. O astfel de abordare era mai mult decât necesară, dat fiind că acestui personaj central al istoriei comunismului românesc nu i-a fost dedicată încă o biografie/monografie exhaustivă. Conferinţa a analizat personalitatea şi biografia liderului comunist, activitatea lui în perioada ilegalităţii partidului dar şi ascensiunea sa în poziţia de lider absolut al Partidului Comunist. Totodată, au fost supuse analizei şi cele mai importante aspecte ale funcţionării partidului-stat în perioada conducerii dejiste. În urma conferinţei, dar şi a unei pozitive receptări a comunicărilor prezentate în cadrul acesteia, IICCMER şi-a asumat transformarea proiectului într-unul editorial, urmând a publica in extenso contribuţiile celor prezenţi la conferinţă. De asemenea, a fost elaborat şi un plan prin care au fost adăugate şi alte contribuţii, cu scopul de a oferi coerenţă demersului. Astfel, a apărut ideea volumului de faţă, care reuneşte o bună parte din prezentările conferinţei desfăşurată în urmă cu un an de zile, la care s-au adăugat alte câteva contribuţii.