StatCounter

joi, 4 aprilie 2013

Apariție editorială: Jan Willem Bos, SUSPECT. Dosarul meu de la Securitate


Cartea, apărută la Editura Trei, oferă prin intermediul unei poveşti personale, o analiză percutantă şi lipsită de încrâncenare a uneia dintre cele mai întunecate perioade din istoria noastră.
Jan Willem Bos (n. 1954, Olanda) a început să studieze limba şi literatura română româna în 1973 la Universitatea din Amsterdam. În timpul studenţiei, a făcut mai multe vizite în România. În perioada 1978-1979 a primit o bursă din partea statului român pe baza acordului cultural care exista între România şi Olanda. În timpul acestei specializări, a locuit la căminele din Grozăveşti, fiind coleg de cameră cu Steinar Lone, un cunoscut traducător norvegian de literatură română.
Între 1982 şi 1984, Jan Willem Bos a revenit în România în calitate de lector de olandeză la Universitatea din Bucureşti.
Considerat un potenţial element ostil la adresa regimului comunist, a fost luat în vizor de Securitate, iar toate activităţile sale au fost atent monitorizate.
A aflat că este urmărit de la un foarte bun prieten al său pe care l-a cunoscut în prima călătorie în România, în 1974. În 1979, prietenul său a fost cooptat de Securitate pentru a da o serie de note informative despre studentul olandez venit la specializare. Cei doi au convenit să accepte cererea Securităţii, însă informaţiile respective erau lipsite de orice fel de conţinut.
În 2007 a depus o cerere prin care solicită să-şi vadă dosarul întocmit de poliţia secretă şi, un an mai târziu, a intrat în posesia dosarului, care acoperă peste un deceniu şi reflectă paranoia și megalomania unui regim criminal.
Despre autor:

Jan Willem Bos este traducătorul în limba olandeză a peste 15 autori români, printre care Mircea Cărtărescu, Ana Blandiana, Marin Sorescu şi Urmuz. Pe lângă cele aproximativ 25 de cărţi traduse din română, a mai scris în jur de 10 cărţi despre România, printre care trei dicţionare. De asemenea, a alcătuit o antologie de proză modernă românească, Moderne Roemeense Verhalen, publicată la Editura Atlas şi care s-a bucurat de un mare succes în Olanda.
Informații preluate de pe site-ul Editurii Trei.

Niciun comentariu: