StatCounter

luni, 8 aprilie 2013

Conferință William Totok: „Reconsiderarea critică a trecutului - între mit şi minimalizare Despre Ion Gavrilă Ogoranu şi rezistenţa armată anticomunistă din România”



Joi, 18 aprilie 2013, ora 17.00, William Totok va susține conferința „Reconsiderarea critică a trecutului – între mit şi minimalizare Despre Ion Gavrilă Ogoranu şi rezistenţa armată anticomunistă din România”.
Tema dezbaterii va fi modul în care societatea românească contemporană înțelege să se raporteze la figuri controversate ale Rezistenței anticomuniste, asociate atât în trecut cât mai ales în prezent cu manifestări ale extremei drepte în România.
Evenimentul va avea loc la Jockey Club, str. Episcopiei, nr. 9 (lângă Ateneul Român) și este organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc în parteneriat cu Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”.
Despre conferențiar:


William Totok s-a născut în 1951 în Comloşu Mare (Timiș). A absolvit Facultatea de Filologie-Istorie la Universitatea din Timişoara.
A fost unul dintre co-fondatorii „Grupului de Acțiune Banat” (Aktionsgruppe Banat), o grupare formată din tineri autori de limbă germană din Timișoara, contestatari ai regimului comunist. Acest grup, cunoscut și sub denumirea oficială de „Cenaclul Universitar al Casei de Cultură a Studenților din Timișoara”, s-a manifestat între anii 1972-1975.
Pentru activitatea sa, Totok a fost arestat preventiv și reținut timp de 8 luni, până în 1976. Motivul reținerii a fost „propagandă împotriva orânduirii socialiste”.
După încheierea studiilor, William Totok a funcționat pentru o perioadă ca profesor de germană și română în localitatea Tomnatic (Timiș), iar mai târziu, între 1982 și 1985, s-a mutat la Timișoara, unde a fost redactor la ziarul de limbă germană „Neue Banater Zeitung”.
În 1987 a emigrat în Republica Federală Germania și s-a stabilit la Berlin, devenind corespondent local pentru postul de radio Europa Liberă.
A activat în Comitetul pentru Drepturile Omului din România (din cadrul Fundației „Heinrich Böll”).
S-a remarcat ca scriitor și ziarist, publicând numeroase studii și eseuri istorice, literare și politice, articole, analize, eseuri radiofonice, cronici și recenzii, atât în România, cât și în alte țări.
A continuat să se preocupe și de trecutul recent. În această calitate a făcut parte din Comisia Internaţională pentru studierea Holocaustului în România și a publicat mai multe studii și volume.

Niciun comentariu: