StatCounter

marți, 17 septembrie 2013

Apariție editorială: Marcel Dumitru Ciucă (editor), Guvernarea Constantin Sănătescu. Stenogramele ședințelor Consiliului de Miniștri. vol. II (20 octombrie - 29 noiembrie 1944)

„Volumul al doilea al lucrării Stenogramele ședințelor Consiliului de Miniștri. Guvernarea Constantin Sănătescu cuprinde stenogramele de la sfârșitul primei guvernări a generalului C. Sănătescu, începând cu acea vineri, 20 octombrie 1944, și continuă cu stenogramele ședințelor celei de-a doua guvernări, care s-a desfășurat între 4 noiembrie și 2 decembrie 1944. Ultima stenogramă din volum este, însă, din 29 noiembrie 1944.

Extras dintr-una din ședințele de guvern: „Dl. I. Maniu: Domnilor, este o chestiune foarte importantă: S-au distribuit refugiaților din Basarabia și Bucovina anumite formulare, pe care trebuie să le complecteze. Și atunci, a venit la mine o mare delegație, care mi-a pus următoarea problemă: Noi am primit aceste formulare, pe care trebuie să le complectăm. Dar dacă complectăm aceste blanchete, noi declarăm că suntem refugiați și nu suntem români. Noi ne socotim români. Noi ne socotim români și vă rugăm să luați o măsură oarecare, pentru că mâine poate veni un ucaz din Rusia, prin care se va ordona ca toți cei cari nu suntem români să plecăm ca români din România, în Rusia. Noi însă vrem să fim cetățeni și să rămânem aici în România. Dacă dăm aceste declarații, nu mai suntem socotiți supuși români și rămânem în bătaia vântului”.
Informații preluate de pe site-ul Editurii Saeculum.

Niciun comentariu: