StatCounter

luni, 30 septembrie 2013

Apariție editorială: Radu Ioanid (editor), Dosarul Brucan. Documente ale Direcției a III-a Contraspionaj a Departamentului Securității Statului (1987-1989), ediția a II-a adăugită

La editura Polirom a apărut o nouă ediție a volumului Radu Ioanid (editor), Dosarul Brucan. Documente ale Direcției a III-a Contraspionaj a Departamentului Securității Statului (1987-1989), ediția a II-a adăugită, ediție îngrijită și studiu introductiv de Radu Ioanid, prefețe de Dennis Deletant și Gheorghe Câmpeanu.
Ediția de față conține documentele de urmărire informativă, create de Departamentul Securității Statului (DSS), din dosarul lui Silviu Brucan, majoritatea referindu-se la perioada 1987-1989.

Puține nume din istoria recentă a României au puterea de a stârni atâtea emoții în rândul populației ca acela al lui Silviu Brucan. A fost redactor-sef adjunct al cotidianului partidului, Scânteia, între 1944 și 1956, și ambasador al României în Statele Unite (1956-1959) și la Națiunile Unite (1959-1962). Numele lui Brucan a atras pentru prima oară atenția mediei occidentale în 1987, cu ocazia demonstrațiilor muncitorilor din Brașov din 15 noiembrie împotriva tăierilor salariale și a lipsei alimentelor. Controversa din jurul lui este generată de rolul pe care l-a jucat în consolidarea dominației comuniste în țară, în revoluția din 1989, precum și în cadrul evenimentelor imediat următoare.
Radu Ioanid, editorul documentelor, scrie: „Dosarul de urmărire informativă al lui Silviu Brucan creat de Direcția a III-a Contraspionaj a DSS poate avea o dublă utilitate: ajută la înțelegerea «scrisorii celor șase», un moment important al istoriei târzii a opoziției față de regimul Ceaușescu, dar poate constitui și un «ghid» pentru cei care vor să înțeleagă modul de operare al Securității. Ca și alte dosare de urmărire informativă, cel al lui Silviu Brucan trebuie citit cu prudență, corelat în măsura posibilităților cu alte documente și mărturii, trebuie filtrat de spiritul critic al cititorului.”
Volumul a apărut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și al Fundației Konrad Adenauer.
Cei interesați pot comanda cartea de pe site-ul Editurii Polirom.

Niciun comentariu: