StatCounter

luni, 30 septembrie 2013

Apariție editorială: Romulus Rusan (coord.), Cartea Morţilor

Lucrarea apărută sub egida Academiei Civice, cu ocazia jubileului de 20 de ani al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, este coordonată de Romulus Rusan, care semnează și studiu introductiv. La realizarea ei au mai contribuit Ioana Boca, Virginia Ion, Angela Bilcea, Andreea Cârstea.
Dicţionarul elaborat pe bază de documente în cadrul Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului (Memorialul Sighet), cuprinde numele morţilor în anchete, în închisori, în colonii de muncă, în deportări, în domicilii obligatorii, în evadări, în luptele din munţi, în răscoalele ţărăneşti, în revoluţie, la frontiere, condamnaţi la moarte, executaţi, ucişi ostentativ, în sinucideri simulate/înscenate, în accidente provocate, în „transporturile morţii”.

Capitolul II al cărţii este dedicat morţilor în deportarea din Bărăgan (1951-1956).
Capitolul III al cărţii este dedicat cetăţenilor români de etnie germană morţi în timpul „muncii de reconstrucţie” în URSS (1945-1950).
Capitolul IV al cărţii este dedicat cetăţenilor din Basarabia şi din Nordul Bucovinei morţi în anchete, închisori, în tentative de trecere în România, în deportările „pe vecie” din ţinuturile îndepărtate ale URSS (1940-1951).
Fiecare nume este însoţit de datele de stare civilă, de împrejurările morţii şi de sursele documentare doveditoare.
Cei interesați pot achiziționa volumul de la Librăria Eminescu sau de la Academia Civică.

Niciun comentariu: