StatCounter

luni, 4 februarie 2013

Liviu Brătescu, Ştefania Ciubotaru (coord.), Monarhia în România, o evaluare: politică, memorie şi patrimoniu

În volumul de faţă monarhia românească este cercetată din perspectiva studiilor de istorie a mentalităţilor, a celor de iconologie, a interesului pentru stilul vieţii cotidiene la Curtea României şi a preocupărilor suveranilor pentru valoarea de reprezentativitate a reşedinţelor şi a protocolului.
Din cuprins

Evrei de vânzare. Un nou film de Radu Gabrea

Acțiunea filmului se desfășoară în 1974, când un pasager român cu pașaport diplomatic s-a îmbarcat, pe aeroportul din Zürich, într-un avion cu destinația București. Zborul a decurs fără evenimente. Însă, odată ajuns la București, diplomatul a realizat cu groază că una dintre valize – primită de la o veche cunoștință, cu puțin timp înaintea plecării – îi lipsea. Diplomatul era generalul M., șef de divizie la Direcția Generală de Informații Externe, ramura de spionaj a temutei Securități. Iar cunoștința care îi dăduse valiza era Shaike Dan, consilier de rang înalt al mai multor prim-miniștri israelieni și unul dintre cei mai respectați agenți ai sistemului de informații externe al Israelului. Valiza conținea un milion de dolari, bani dați lui M. pentru a permite ca un anumit număr de evrei să emigreze în Israel. Întâlnirea de la Zürich este doar un episod din istoria organizării de către guvernul român, în timpul anilor postbelici, a unui anumit tip de comerț cu ființe umane, unul dintre cele mai mari din întreg secolul XX: vânzarea evreilor români către Israel.
Radu Gabrea semnează regia filmului și este coautor al scenariului alături de Magdalena Schubert.
Filmul a avut premiera oficială în 18 ianuarie a.c.
Informații preluate de pe hotnews.ro.

Dan Cătănuş, Vasile Buga (editori), Gh. Gheorghiu-Dej la Stalin. Stenograme, note de convorbire, memorii, 1944-1952, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, Bucureşti, 2012


Întâlnirile dintre Gh. Gheorghiu-Dej şi I.V. Stalin au jucat un rol major în evoluţia P.C.R. şi a societăţii româneşti, în primii ani ai epocii postbelice. Totuşi, în ciuda importanţei lor, în istoriografia actuală există încă numeroase confuzii în legătură cu datele la care au avut loc întâlnirile cu Stalin, participanţii şi subiectele discutate, iar unele dintre aceste întâlniri sunt practic necunoscute.
Volumul Gh. Gheorghiu-Dej la Stalin. Stenograme, note de convorbire, memorii, 1944-1952 încearcă să reconstituie vizitele liderului P.C.R. la Stalin, coroborând informaţiile furnizate de documentele româneşti şi cele sovietice, precum şi de lucrările memorialistice sau jurnalele unora dintre participanţii la aceste întâlniri.
Întrucât în literatura de profil circulă multe versiuni asupra întâlnirilor cu Stalin, în realizarea volumului au fost selectate doar acele surse legate direct de întâlnirile respective: stenograme sau note de convorbire din arhivele româneşti şi sovietice, respectiv relatări făcute de participanţii la întâlniri (Gh. Gheorghiu-Dej, Petru Groza, A.I. Vâşinski, gen. Ivan Susaikov, Gh. Apostol, Gh. Gaston Marin, Al. Bârlădeanu). În mod excepţional, au fost extrase unele informaţii care, deşi sunt indirecte, provin din jurnalele sau lucrările memorialistice ale unor autori ce au avut un contact direct cu Dej, iar relatările lor pot prezenta interes pentru subiectul abordat (Gheorghi Dimitrov, Silviu Brucan, Paul Sfetcu).
Pentru o mai bună orientare a cititorului, la începutul lucrării există o cronologie a întâlnirilor dintre Gheorghiu-Dej şi Stalin, reconstituite pe baza informaţiilor din documentele româneşti şi sovietice (un rol important l-a jucat în această privinţă Jurnalul primirilor la Stalin de la Kremlin). De asemenea, volumul conţine o bogată anexă documentară, care oferă informaţii suplimentare despre problemele abordate în întâlnirile dintre Gheorghiu-Dej şi Stalin şi care au o relevanţă deosebită pentru istoria agitată a României din perioada 1944-1952.

Prezentăm mai jos lista documentelor cuprinse în volum: