StatCounter

marți, 12 februarie 2013

Lansarea primului număr al revistei "Eroii rezistenţei anticomuniste"


Revista Eroii rezistenţei anticomuniste este realizată de Consiliul Judeţean Mureş în parteneriat cu SC Transilvania Grup Business (prin cotidianul Zi de zi) şi cu Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, filiala Mureş.
Eroii rezistenţei anticomuniste promovează istoria recentă, scrisă ori nescrisă încă, a judeţului Mureş, integrată în cea naţională de luptă împotriva comunismului.
Eroii rezistenţei anticomuniste  este o publicaţie cu apariţie lunară, care îşi propune să aducă în atenţia cititorilor săi subiecte ale istoriei contemporane postbelice. Studiem, analizăm şi prezentăm circumstanţele instaurării regimului comunist în România, felul în care s-a transformat societatea în timpul comunismului, acţiunile de represiune faţă de rezistenţa anticomunistă şi, bineînţeles, fenomenul rezistenţei anticomuniste. Fenomen surprins îndeosebi prin poveştile protagoniştilor rezistenţei anticomuniste din România. Interviurile cu foşti deţinuţi politici, eroi şi victime – deopotrivă, şi portretele partizanilor, disidenţilor sau, pur şi simplu, ale victimelor regimului comunist, care nu se mai află în viaţă, vor reprezenta nucleul revistei. Încercăm în acest fel să beneficiem împreună cu cititorii noştri de faptul că mulţi dintre cei care s-au opus şi au fost victimele totalitarismului din România încă mai sunt în viaţă şi îşi pot relata experienţele.
Evenimentul va avea loc joi, 14 februarie, de la ora 10.00, în Sala Mică a Palatului Culturii din Târgu Mureş.
     Revista se va distribui gratuit.

Lansare de carte: Urlă haita…, de Nicolae Purcărea


Fundația Sfinții Închisorilor lansează vineri, 15 februarie 2013, ora 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român, Studioul Horia Bernea, volumul de memorii din închisorile comuniste „Urlă haita…”, autor Nicolae Purcărea.
Nicolae Purcărea este un cunoscut meșter popular, sculptor tradițional în lemn, fost deținut politic, trecând prin mai multe închisori din țară în timpul regimului comunist: Pitești, Gherla Aiud, Canal. Jilava.
Un om de o deosebită delicatețe sufletească, a știut să depășească îngrozitoarele torturi fizice, psihice și spirituale și să lase moștenire nu numai o frumoasă și bogată lucrare de sculptură populară românească, dar și un volum impresionant de memorii, o mărturie vie a trăirilor și a crezului unei întregi generații de tineri.
Lansarea ne aduce ca vorbitori alături de Nicolae Purcărea și pe Dan Puric, actor și regizor, Răzvan Codrescu, poet, traducător, eseist și Sorin Lavric, filosof, scriitor, traducător.
„Am rămas astăzi o mână de oameni din generația mea care încă mai suntem mărturii vii. Dar ideea, idealul pentru care am luptat este viu și va dăinui în veci, cât va trăi omul pe pământ. Credința în Dumnezeu și dragostea de neam sunt cele două axe înscrise în destinul neamului nostru”
Nicolae Purcărea
Organizator: Fundația Sfinții Închisorilor
     Informații preluate de pe site-ul MNȚR.