StatCounter

miercuri, 27 martie 2013

Apariție editorială: Pr. Vasile Rus (coord.), „Martirii din Dealul Crucii”


Semnalez apariția la editura „George Coşbuc” din Bistrița-Năsăud a volumului Martirii din Dealul Crucii, coordonat de Pr. Vasile Rus.
Volumul conține studii, articolele, biografii, mărturii, interviuri, documente din arhiva fostei Securități și numeroase fotografii, despre Organizația Anticomunistă „Garda Albă”, și despre cei 3 membri ai acesteia (Ioan Leonida Bodiu, Ioan Șt. Burdeț și Toader Dumitru), uciși de Securitate în dimineața zilei de 24 iunie 1949 și exhumate de o echipă a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc în 27-28 aprilie 2009, în hotarul localităţii Nepos, judeţul Bistriţa-Năsăud.
Cei 3 au fost arestați şi reţinuți, din motive politice, în arestul Securităţii din Bistriţa de unde, în noaptea dintre 23 şi 24 iunie 1949, au fost scoși şi transportați cu o maşină până în dreptul gării din satul Nepos, com. Feldru, jud. Bistriţa-Năsăud. Apoi, însoţiţi de cadre operative de la Securitatea din Bistriţa, au fost duşi pe jos circa 3,5 km, în direcţia nord, până la locul numit Valea Raţei, situat pe Dealul Crucii sau al Căpăţânii, la o altitudine de aproximativ 837 de metri, la confluenţa dintre hotarele satelor Nepos, Feldru şi Rebra. Aici, în dimineaţa zilei de 24 iunie 1949, în jurul orei 5, au fost împuşcaţi în cap prin rafale scurte de arme automate. Execuția lor s-a făcut arbitrar, fără sentinţă judecătorească de condamnare.
Câteva detalii biografice despre cei 3 și cuprinsul volumului mai jos:

Apariție editorială: Vadim Guzun, Indezirabilii: aspecte mediatice, umanitare şi de securitate privind emigraţia din Uniunea Sovietică în România interbelică


Cel de al cincilea volum din seria „Afaceri Orientale”, iniţiată şi coordonată de Vadim Guzun sub egida Institutului de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române, scoate la lumină informații puțin cunoscute despre exodul etnicilor evrei, români, ruși și ucraineni din U.R.S.S. în România. Cauzele, mijloacele emigrării, reacţia autorităţilor, a populaţiei autohtone și a organizațiilor internaționale, fenomenele conexe sunt relevate în contextul profundelor transformări sociale și politice din perioada 1919-1939. Prezentarea unor texte scrise de și despre emigranți oferă detalii inedite asupra atrocităților comise de regimul sovietic, a modului în care au fost percepuți și a celui în care au perceput indezirabilii statul național unitar român.
Volumul are 490 de pagini și a apărut la Editura Argonaut din Cluj-Napoca.
Informații preluate de pe blogul autorului.