StatCounter

joi, 4 aprilie 2013

Tagung „Familienzusammenführung versus Freikauf der Deutschen aus Rumänien in der Zeit des Kommunismus” / Conferința „Reîntregirea familiilor versus vânzarea/cumpărarea etnicilor germani în perioada comunistă”



Reîntregirea familiilor etnicilor germani din România cu rudele rămase în Germania ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial s-a dezvoltat în anii dictaturii lui Ceauşescu în cea mai amplă acţiune de cumpărare/vânzare de persoane din istoria modernă a Europei. Deoarece condiţiile de trai din România s-au înrăutăţit continuu, din an în an a crescut numărul celor care doreau să emigreze. În public, Ceauşescu afirma că reîntregirea familiilor s-a încheiat, prin emisarii săi, cerea însă sume tot mai mari în valută pentru a aproba emigrările. În baza unor acorduri confidenţiale încheiate între negociatori germani şi români, între 1968-1989 în jur de 230.000 de etnici germani au părăsit România, stabilindu-se în RFG, primele răscumpărări avand însă loc în anii 1950.
„Reîntregirea familiilor” constituie un capitol delicat, controversat şi dureros în relaţiile dintre Republica Federală Germania şi România. Ceea ce înainte de decembrie 1989 a fost o bănuială, a devenit certitudine odată cu deschiderea arhivelor româneşti: RFG a plătit multe milioane de mărci germane pentru a răscumpăra etnici germani, tratand în acest scop cu înalţi reprezentanţi ai Securităţii, şi anume ai Serviciului de Informaţii Externe.
În cadrul unei conferinţe organizate de Organizaţia Sibiu a Forumului Democrat al Germanilor din România cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer, istorici din România şi cercetărori ai subiectului din Germania vor prezenta aspectele politice şi sociale ale acestei răscumpărări şi le vor discuta cu publicul. În cadrul acestui seminar vor fi prezentate pentru prima dată poziţiile ambelor părţi – cea română şi cea germană – pentru a putea analiza problema în complexitatea ei.
Un moment special al conferinţei îl va constitui participarea fostului negociator al părţii germane, Dr. Heinz-Guenther Huesch, avocat şi politician CDU, care a reprezentat interesele RFG între 1968 şi 1989. 
Programm der Tagung / Programul conferinţei
19.- 20. Aprilie / Aprilie 2013
Sibiu / Hermannstadt
Spiegelsaal des Deutschen Forums/ Sala Oglinzilor a sediului FDGR


Apariție editorială: Jan Willem Bos, SUSPECT. Dosarul meu de la Securitate


Cartea, apărută la Editura Trei, oferă prin intermediul unei poveşti personale, o analiză percutantă şi lipsită de încrâncenare a uneia dintre cele mai întunecate perioade din istoria noastră.
Jan Willem Bos (n. 1954, Olanda) a început să studieze limba şi literatura română româna în 1973 la Universitatea din Amsterdam. În timpul studenţiei, a făcut mai multe vizite în România. În perioada 1978-1979 a primit o bursă din partea statului român pe baza acordului cultural care exista între România şi Olanda. În timpul acestei specializări, a locuit la căminele din Grozăveşti, fiind coleg de cameră cu Steinar Lone, un cunoscut traducător norvegian de literatură română.
Între 1982 şi 1984, Jan Willem Bos a revenit în România în calitate de lector de olandeză la Universitatea din Bucureşti.
Considerat un potenţial element ostil la adresa regimului comunist, a fost luat în vizor de Securitate, iar toate activităţile sale au fost atent monitorizate.
A aflat că este urmărit de la un foarte bun prieten al său pe care l-a cunoscut în prima călătorie în România, în 1974. În 1979, prietenul său a fost cooptat de Securitate pentru a da o serie de note informative despre studentul olandez venit la specializare. Cei doi au convenit să accepte cererea Securităţii, însă informaţiile respective erau lipsite de orice fel de conţinut.
În 2007 a depus o cerere prin care solicită să-şi vadă dosarul întocmit de poliţia secretă şi, un an mai târziu, a intrat în posesia dosarului, care acoperă peste un deceniu şi reflectă paranoia și megalomania unui regim criminal.
Despre autor: