StatCounter

miercuri, 17 iulie 2013

Apariție editorială: Ionuț Țene, Biografii universitare clujene. Mărturii orale (1959-1989)

„Această carte este rodul a doi ani de cercetare asiduă. Am abordat un subiect de istorie contemporană recentă despre istoria universității clujene, dintre anii 19591989. Orice subiect de istorie contemporană recentă este dificil de abordat din punct de vedere al perspectivei istorice. Istoricul are nevoie de o trecere substanțială a timpului pentru a obține o analiză sintetică a subiectului cercetat. Dacă pentru perioada anilor 19591960, privind unificarea celor două universități de stat, «Victor Babeş» şi «Janos Bolyai», lucrurile devin clare în lumina perspectivei istorice, în urma cercetărilor efectuate în arhive, în presa vremii şi a interviurilor orale, celelalte teme şi capitole istorice ale universității din perioada comunistă a anilor ’78 sau ’80 capătă conotații interpretative mai complicate datorită implicării imediate a unor profesori şi studenți, care sunt prezențe vii în spațiul academic actual.

Apariție editorială: Dmitri Vitkovski, O viață în Gulag

„În primele pagini ale Arhipelagului Gulag, Aleksandr Soljeniţîn scria: «Un vechi deţinut de la Solovki, Dmitri Petrovici Vitkovski, unul dintre oamenii care au avut cea mai vastă experienţă în lagăr, ar fi trebuit să fie corectorul cărţii mele. (...) Deja paralizat, a putut totuşi să citească doar câteva capitole din Arhipelag care l-au convins şi l-au asigurat că se va spune totul».
Interesul uriaş al cărţii pe care ne-a lăsat-o Vitkovski este dat de faptul că acoperă o foarte lungă perioadă de timp, treizeci de ani de persecuţii. Vitkovski prezintă destinul frânt al unui intelectual, de-a lungul întregii sale vieţi: odată ce şi-a înşfăcat victima, maşina represivă n-a mai lăsat-o - este mesajul principal pe care ni-l transmite autorul acestei mici capodopere.” – Nicolas Werth, autorul cărţii „Drumul din Kolîma”
„A trecut suficient timp de la evenimentele descrise încât să crească o nouă generaţie, care nu ştie aproape nimic despre ororile stalinismului, mai ales că, în zilele noastre, în Rusia unii se aventurează să reabiliteze această perioadă. Este imposibil să-ţi imaginezi că în Germania s-ar putea vorbi serios despre Hitler ca despre un «bun manager» sau ca un om din Gestapo să se afle la putere.” – Anna  Pilkington, fiica lui Dmitri Vitkovski
Informații preluate de pe site-ul Editurii Corint.