StatCounter

joi, 8 august 2013

A apărut numărul 82-83 al revistei „Memoria”

A apărut numărul 82-83 al revistei „Memoria. Revista gândirii arestate”. Pentru cei interesați redau mai jos conținutul numărului curent.

Şcoala de vară „Istoria dincolo de cuvinte”

Eşti elev în clasele IX-XII în București? Vrei să știi mai multe despre torționari și despre detenția în perioada comunistă?
Asociaţia pentru Promovarea Culturii şi Responsabilizare Civică te invită să participi la Şcoala de Vară „Istoria dincolo de cuvinte”, ediția a III-a 2013, în perioada 26-30 august.
Descoperă trecutul recent, perioada pe care părinţii şi bunicii tăi au trăit-o. Vizitează o fostă închisoare politică comunistă (în cadrul Penitenciarului Jilava), discută cu foşti deţinuţi politici, cercetători şi oameni care lucrează în domeniu.
Dacă vrei să participi, trimite un eseu de maxim 500 de cuvinte pe tema „Amintiri despre comunism” până pe 21 august 2013 la adresa de mail contact@apcrc.ro. Evenimentele vor avea loc în Bucureşti.
Cei interesați pot găsi mai multe informații pe site-ul APCRC.

Comemorarea monseniorului Vladimir Ghica la Memorialul Totalitarismului de la Jilava

Pe data de 30 august 2013 la iniţiativa preşedintelui Emil Constantinescu, Fundaţia Română pentru Democraţie va organiza în colaborare cu Arhiepiscopia Romano Catolică Bucureşti o prezentare a Memorialului Jilava pentru participanţii la beatificarea Monseniorului Vladimir Ghica, martir al credinţei,  care a fost asasinat de organele de represiune comuniste din România în închisoarea Jilava în 16 mai 1954.
Vor fi prezenţi peste 50 de înalţi reprezentanţi ai clerului din mai multe ţări europene şi membri ai familiei monseniorului Ghica.
În cadrul acestui eveniment se va prezenta un film documentar cu mărturiile foştilor deţinuţi politici anticomunişti din perioada 1948-1964.
Un punct important va fi reculegerea la aşa numitul Reduit, partea centrală a Fortului 13 Jilava în care au fost încarceraţi şi torturaţi cei care erau consideraţi duşmanii regimului comunist. Vizitatorii vor putea parcurge şi un traseu până la Valea Piersicilor zona în care erau executaţii deţinuţii politici condamnaţi la moarte.
Presa este invitată la acest eveniment. Acreditările se pot obţine la Fundaţia Română pentru Democraţie: email cabinet_ec@constantinescu.ro; tel. 0213160397 zilnic de luni până vineri între orele 10.00-15.00.

Gen. magistrat (r) Ioan Dan, Teroriştii din '89. Probe prezentate şi comentate de un fost şef al Procuraturilor Militare, Lucman, București, 2012

Să nu se creadă cumva că aş fi avut relaţii, altele decât cele oficiale, cu generalul Militaru. Despre relaţii amicale nu poate fi vorba, ba, mai mult, nu i-am dus la îndeplinire nici rugămintea sau sugestia (de ordin nu se poate vorbi deoarece, pe linie profesională, nu îi eram subordonat) de a-i aresta, la Timişoara, pe membrii CADA (aşa-zisul Comitet de Acţiune pentru Democratizarea Armatei).
În legătură cu acest subiect, este necesar să mă refer, în câteva rânduri, la generalul de aviaţie Dumitru Puiu, despre care se spune că, după ce a apărut la televizor în ziua de 24 decembrie 1989 – când a afirmat că deţine dovezi filmate în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la Otopeni în aceeaşi zi – ar fi dispărut de străzile Timişoarei, la începutul anului 1990, fiind, apoi, internat la Spitalul de psihiatrie din oraş. Se afirma că această ştire ar fi fost publicată în ziarul „România Liberă” din 18 decembrie 2007.

Apariție editorială: Florin Stan, Situația evreilor din România între anii 1940-1944, Argonaut, Cluj-Napoca, 2012



După aprecierea prof. univ. dr. Ion Calafeteanu, care semnează Prefaţa volumului, ,,Această carte este o istorie a unei perioade grele, chiar extrem de grele din istoria noastră, scrisă fără ură şi părtinire, pur şi simplu din respect pentru adevăr”, încheind prin remarca după care ,,un merit deosebit atât al lucrării, cât şi al autorului deopotrivă constă în bogăţia de informaţii inedite ca urmare a cercetărilor întreprinse în diverse arhive din ţară, precum şi în Republica Moldova, care fac din acest volum un adevărat eveniment editorial”.