StatCounter

joi, 15 august 2013

Conferinţa cu participare internaţională „Fenomenul totalitar: între realităţi istorice şi abordări istoriografice”, București, 26 - 27 septembrie 2013


Cu prilejul aniversării a 20 de ani de activitate (1993-2013), Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (INST) organizează în perioada 26 - 27 septembrie conferinţa cu participare internaţională „Fenomenul totalitar: între realităţi istorice şi abordări istoriografice”
Pentru cei interesați redau mai jos programul evenimentului.

Apariție editorială: Simona M. Vrăbiescu Kleckner, Pe urmele mele în două lumi: România - SUA. Volumul I. Romanul unei vieţi – istoria unei epoci

Simona M. Vrăbiescu Kleckner, care a  emigrat în 1965 în Statele Unite, a revenit în mai multe rânduri în ţară după decembrie 1989, dedicându-se ieşirii României din impasul în care o adusese comunismul. A activat astfel, pro bono, în cadrul Preşedinţiei României, în calitate de consilier personal al preşedintelui Emil Constantinescu vreme de 18 luni (iunie 1999 - decembrie 2000). Activitatea ei în slujba României este relatată în volumul O mărturie provocată - 1995-2000, Bucureşti, 2004, şi a fost răsplătită cu Medalia Serviciul Credincios în grad de Căpitan, conferită de către Preşedintele Emil Constantinescu, la Bucureşti, în decembrie 2000, şi cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate, de către M.S. Regele Mihai I, la Bucureşti, la 9 iunie 2008.
Volumul I al cărții acoperă perioada până în 1966.
Informații preluate de pe site-ul Editurii Curtea Veche.

Apariție editorială: Dan Lungu, Sînt o babă comunistă! (Ediție limitată)


„Sînt o babă comunistă! a stat la baza piesei de teatru „Baba comunistă”, a cărei premieră a avut loc în 2010 la Teatrul Bouwkunde din Deventer, Olanda. Versiunea franceză a cărții a fost dublu nominalizată la Premiile Europene Jean Monnet, Franța, 2008, iar versiunea poloneză a fost nominalizată la premiul pentru literatură central-europeană „Angelus” în 2011.
*
Ne aflăm la aproape 10 ani de la căderea dictaturii ceaușiste, cu puțin timp înaintea alegerilor electorale. Emilia Apostoae, pensionară, care și-a trăit cea mai mare parte a vieții sub regimul „puterii populare”, primește un telefon de la Alice, fiica sa, emigrată în Canada, fiind îndemnată «să nu voteze cu foștii comuniști». Acest telefon, urmat de alte discuții în contradictoriu, o aruncă pe Emilia într-o adevărată criză identitară, din care încearcă să se salveze rememorând trecutul și căutându-și justificări, în ochii ei și ai fiicei, pentru propriile nostalgii. Însoțiți mereu de umor și autoironie, ne întoarcem spre copilăria și adolescența Emiliei, intrăm în miezul nostalgiei paradoxale după dictatură, pulsăm în ritmurile vieții cotidiene și înțelegem din interior problemele epocii.”
Filmul a stat și la baza unui film în regia lui Stere Gulea, ce va putea fi văzut în cinematografe începând cu 23 august. Trailer filmului poate fi vizionat aici.
Informații preluate de pe site-ul Editurii Polirom.