StatCounter

miercuri, 21 august 2013

Apariție editorială: Gabriel Dimisianu, Amintiri şi portrete literare



Portretele din paginile acestei cărţi se bucură de peniţa unui observator pe cât de atent, pe atât de blajin. Gabriel Dimisianu trimite o rază bună asupra tuturor celor despre care scrie, fiindcă miza volumului de faţă nu e revanşa, ci evocarea. Chiar şi cei care au (au avut) destule a-şi reproşa pe drumul vieţii îl găsesc pe autor pregătit să le acorde circumstanţe atenuante. Gabriel Dimisianu scoate la iveală scriitori uitaţi (Ury Benador, Georgeta Mircea Cancicov, Marcel Mihalaş, Mihail Crama), se înclină în faţa marilor nume cărora le-a stat, fie şi vremelnic, în preajmă (Tudor Arghezi, Tudor Vianu) şi îşi aminteşte de furiile reale sau jucate ale unor şefi de breaslă sau de revistă (Zaharia Stancu, George Ivaşcu). Atent la fiecare schimbare de temperatură ideologică – dogmatism, dezgheţ, restalinizare etc –, Gabriel Dimisianu nu uită că scriitorul este un personaj care creează personaje şi se cuvine evocat nu doar în dimensiunea lui de artist, ci şi în firescul lui uman. De aceea, Amintiri şi portrete literare e o carte de cert interes. O sumă de portrete în tuşe fine. Un snop de poveşti spuse fără emfază şi ifos didacticist, ci doar cu bună-dispoziţie, talent şi duioşie.
Informații preluate de pe site-ul Editurii Humanitas.

Apariție editorială: Ovidiu Ghitta (coord.), Istoria Universităţii „Babeș-Bolyai”


A apărut în 2012 la Editura Mega din Cluj-Napoca, sub coordonarea profesorului Ovidiu Ghitta,  volumul Istoria Universităţii „Babeș-Bolyai”. Autorii volumului  sunt: Ioan Aurel Pop, Doru Radosav, Ionuț Virgil Costea, Judit Pál, Csucsuja István, Cornel Sigmirean, Marcela Sălăgean, Emilia Cismaș, Szilárd Tóth, Atilla Gábor Huny.
„Clujul are cea mai lungă tradiţie academică în România. De la Colegiul Iezuit, înfiinţat de o misiune pontificală şi deschis în oraş în anul 1581, trecând prin Academia Claudiopolitană de mai târziu, prin proiectul Mariei Tereza şi „Liceul” lui Iosif al II-lea, prin Universitatea maghiară înfiinţată în 1872 de Franz Josef, prin Universitatea românească inaugurată oficial în februarie 1920 de Ferdinand I al României, prin Universităţile „Babeş” şi „Bolyai” de după al Doilea Război Mondial, la Universitatea „Babeş-Bolyai” de astăzi s-a scurs o istorie complexă, complicată uneori, bogată, în orice caz. Istoria aceasta include contribuţii româneşti, maghiare, germane, evreieşti, aportul altor comunităţi din Transilvania. Suntem mândri de această istorie, de contribuţiile fiecăruia. A capta într-o carte istoria universitară clujeană este datoria fiecărei generaţii de lideri ai Universităţii clujene.” (Prof. univ. dr. Andrei MARGA, în „Relevanţa istoriei universitare clujene”)
Pentru cei interesați redau mai jos cuprinsul volumului.

Apariție editorială: Cosmina Timoce-Mocanu, Antropologia ritualului funerar. Trei perspective



A apărut la Editura Mega din Cluj-Napoca volumul Antropologia ritualului funerar. Trei perspective, semnat de Cosmina Timoce-Mocanu.
Pentru cei interesați redau mai jos cuprinsul acestuia.

Apariție editorială: Mihai Croitor, În umbra Kremlinului. Gheorghe Gheorghiu-Dej şi geneza Declaraţiei din aprilie 1964


A apărut la Editura Mega din Cluj-Napoca volumul semnat de Mihai Croitor, În umbra Kremlinului. Gheorghe Gheorghiu-Dej şi geneza Declaraţiei din aprilie 1964.
Pentru cei interesați redau mai jos cuprinsul acestuia.

Apariție editorială: Mihai Croitor, Sanda Borșa, Viena 1961. Din culisele unui summit uitat


A apărut la Editura Mega din Cluj-Napoca volumul semnat de Mihai Croitor și Sanda Borșa, Viena 1961. Din culisele unui summit uitat
Pentru cei interesați redau mai jos cuprinsul acestuia.