StatCounter

luni, 30 septembrie 2013

Apariție editorială: Romulus Rusan (coord.), Cartea Morţilor

Lucrarea apărută sub egida Academiei Civice, cu ocazia jubileului de 20 de ani al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, este coordonată de Romulus Rusan, care semnează și studiu introductiv. La realizarea ei au mai contribuit Ioana Boca, Virginia Ion, Angela Bilcea, Andreea Cârstea.
Dicţionarul elaborat pe bază de documente în cadrul Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului (Memorialul Sighet), cuprinde numele morţilor în anchete, în închisori, în colonii de muncă, în deportări, în domicilii obligatorii, în evadări, în luptele din munţi, în răscoalele ţărăneşti, în revoluţie, la frontiere, condamnaţi la moarte, executaţi, ucişi ostentativ, în sinucideri simulate/înscenate, în accidente provocate, în „transporturile morţii”.

O sâmbătă în închisoare. Vizite la fostele închisori comuniste Jilava şi Piteşti

Într-o perioadă în care puţini români au ocazia să vadă închisorile României comuniste, Centrul de Studii în Istorie Contemporană continuă seria vizitelor la Fortul 13 Jilava şi la fostul penitenciar Piteşti. Participanţii la „O sâmbătă în închisoare” pot vedea gratuit locurile prin care au trecut sute de mii de deţinuţi politici şi camerele în care aproximativ 1000 de persoane au fost supuse „reeducării prin tortură”, însoţiţi fiind de supravieţuitori sau de istorici ai perioadei comuniste, care vor oferi explicaţii pe întreaga perioadă a vizitei. 

Apariție editorială: Radu Ioanid (editor), Dosarul Brucan. Documente ale Direcției a III-a Contraspionaj a Departamentului Securității Statului (1987-1989), ediția a II-a adăugită

La editura Polirom a apărut o nouă ediție a volumului Radu Ioanid (editor), Dosarul Brucan. Documente ale Direcției a III-a Contraspionaj a Departamentului Securității Statului (1987-1989), ediția a II-a adăugită, ediție îngrijită și studiu introductiv de Radu Ioanid, prefețe de Dennis Deletant și Gheorghe Câmpeanu.
Ediția de față conține documentele de urmărire informativă, create de Departamentul Securității Statului (DSS), din dosarul lui Silviu Brucan, majoritatea referindu-se la perioada 1987-1989.

Apariție editorială: Dinu Zamfirescu, Cârtițele Securității. Agenți de influență din exilul românesc

Exilul românesc a reprezentat o preocupare constantă pentru autoritățile politice de la București, deoarece criticile acestuia la adresa totalitarismului afectau grav imaginea României în străinătate. Pentru a destabiliza diaspora, Securitatea a recurs la „cârtițe”, agenți recrutați chiar dintre membrii acesteia. Documentele din arhiva CNSAS cuprinse în volum dezvăluie acțiunile regimului comunist împotriva exilului desfășurate prin intermediul a trei astfel de agenți: Virgil Veniamin, Eftimie Gherman și Pamfil Șeicaru. Operațiunile lor de influențare au avut în multe cazuri rezultatele scontate – au dezinformat, au fracționat inițiative de grupare a exilului, au încurajat și au întreținut intrigi și vanități. Cititorii interesați află astfel detalii despre metodele prin care Securitatea încerca să-i combată pe românii din străinătate ce criticau conducerea totalitară, de la tentativele de compromitere a opozanților mai virulenți la menținerea insidioasă a unui așa-zis „dialog cu țara”, totul în scopul de a anihila acțiunile exilaților.
Volumul a fost publicat cu sprijinul Fundației Konrad Adenauer.
Cei interesați pot comanda cartea de pe site-ul Editurii Polirom.

Programul ediției a XIII-a a Simpozionului Internațional „Experimentul Pitești - Reeducarea prin tortură”

Între 27-29 septembrie 2013 a avut loc la Pitești ediția a XIII-a a Simpozionului Internațional „Experimentul Pitești - Reeducarea prin tortură”.
Pentru cei interesați redau mai jos programul evenimentului.