StatCounter

vineri, 4 octombrie 2013

Apariție editorială: Silvia Pintea, Istorie și Contraistorie. Portrete istorice ale personalităților transilvănene în universul concentraționar comunist (1945-1989), reflectate în audiovizual


„Lucrarea Portrete istorice ale personalităților transilvănene în universul concentraționar comunist (1945-1989), reflectate în audiovizual este rodul unei munci de peste 20 de ani în jurnalismul de radio și televiziune, informațiile obținute fiind folosite ulterior în munca de cercetare. De-a lungul acestei perioade, am intrat în contact direct cu marile evenimente și transformări ale perioadei de după 1989, dar și cu exponenții unei istorii ascunse din perioada instaurării regimului comunist în România. În această dinamică a raportului prezent-trecut, am adunat mărturii ale supraviețuitorilor temnițelor comuniste și le-am transmis în cadrul emisiunilor din grilele de programe ale Televiziunii și
Radioului public în perioada 1990-2010”. (Fragment preluat din Introducerea volumului)
Volumul a apărut la Editura Argonaut din Cluj-Napoca și va fi lansat marți, 8 octombrie, de la ora 17, în sala „Ioan Mușlea” a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”.
Pentru cei interesați redau mai jos cuprinsul volumului.

Apariție editorială: Gabriel Liiceanu, Dragul meu turnător

„Mie mi se pare că nimeni dintre cei care s-au întâlnit cu imaginea lor pusă pe masa de disecţie a Securităţii n-ar trebui să tacă. Fiecare bucăţică din această experienţă satanică, oricât de măruntă ar fi ea, ar trebui adusă în conştiinţa celorlalţi, împreună cu cei care, pierzându-şi calitatea de «seamăn», au făcut-o cu putinţă.” (Gabriel LIICEANU)
Informații preluate de pe site-ul Editurii Humanitas.

Aniţa Nandriş-Cudla, 20 de ani în Siberia. Amintiri din viaţă, ediția a IV-a, 2013

„...20 de ani în Siberia – o aşez printre cele mai fantastice cărţi care s-au scris în ţara noastră. În faţa ei multe cărţi, mulţi scriitori şi mulţi eroi literari pălesc. După primul şoc şi cea dintâi nedumerire a cititorului, chiar şi a unui erudit academician, poate după un număr de ani în care uimirea se va fi aşezat, deodată cineva va pricepe şi va ridica această carte – a Aniţei cu trei clase primare şi suflet cât o istorie naţională, de o autenticitate «stilistică» genială – şi le va aşeza, fiinţa şi cartea, la umărul marilor noştri mărturisitori ai sufletului românesc.“ (Ştefan J. FAY)

Apariție editorială: Valentin Uritescu, Să ai grijă de cel bun din tine. Amintiri

„Paginile de amintiri ale lui Valentin Uritescu miros a prospeţime şi candoare. Uritescu nu e cochet sau complezent cu sine şi nu-şi fardează trecutul. El nu vrea să se „vândă“ altfel decât e în realitate. Şi tocmai aici se află o bună parte din farmecul cărţii lui. Sa ai grijă de cel bun din tine nu e doar o întoarcere în timp, ci şi o declaraţie de francheţe. Faptul nu e greu de explicat. Valentin Uritescu este în primul rând actor, ceea ce înseamnă că-şi duce o parte din viaţă ieşind din pielea unui personaj pentru a intra în pielea altuia. Or, volumul acesta de confesiuni îl pune în lumină pe Valentin Uritescu aşa cum trăieşte el în afara scenei şi a ecranului. Cu bucurii şi temeri, cu nădejdi şi frustrări, cu şovăieli şi complicităţi. Actorul se dezbracă de roluri şi de personaje ca să se înfăţişeze cititorului sub raza autenticului deplin. Fără culori de camuflaj, fără alibiuri, fără justificări. Valentin Uritescu scrie aşa cum se poartă : natural, departe de arabescuri didacticiste, cu un ce hâtru în vorbă şi cu un licăr în pupile.”
Informații preluate de pe site-ul Editurii Humanitas.

Apariție editorială: Ţiţi Şelaru, Cine a pus Savoyu-n drum...?

Volumul conține amintirile unui fost miliţian despre peste 20 de ani din istoria și culisele teatrului de revistă Savoy.
O prezentare mai amplă a cărții lui Țiți Șelaru, semnată de Adrian Grauenfels, poate fi lecturată  pe site-ul Rețeaua Literară, iar cuprinsul cărții poate fi vizionat aici.