StatCounter

marți, 26 noiembrie 2013

Lansarea oficială a filmului documentar „În Spatele Cortinei”

Filmul documentar „În Spatele Cortinei”, regizat de Bogdan Mustață, după un scenariu de Alin Mureșan va avea premiera pe data de 2 decembrie, ora 19.00, la Muzeul Țăranului Român, Studioul Horia Bernea. Premiera va fi urmată de o sesiune de Q&A, în prezența scenaristului și a regizorului. Documentarul de 50 de minute punctează, pe de o parte, principalele etape ale cuceririi puterii de către Partidul Comunist în perioada 1945-1947, cu sprijinul decisiv al Uniunii Sovietice şi al Armatei Roşii, iar pe de altă parte creionează dimensiunile represiunii de la sfârşitul deceniului V. Informaţiile sunt oferite atât de cercetători ai trecutului recent, cât și de mărturiile unor partizani şi foşti deţinuţi politici, ca Radu Ciuceanu, Nicolae Purcărea ori Dinu Zamfirescu. Pe lângă mărturiile actuale, filmul va cuprinde și imagini de arhivă, ziare ale epocii şi fotografii inedite.

Evenimente în cadrul proiectului „În spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz: România”

În perioada 2-5 decembrie vor avea loc în București o serie de evenimente în cadrul proiectului „În spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz: România”, lansare de film documentar, de album foto şi de reviste de benzi desenate. 
Ulterior evenimente similare vor avea loc și la Piteşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Braşov, dar şi în străinătate.

Povești din București: „Complexul Stirbey din Calea Victoriei - o reconstituire 3D”

Cu ajutorul computerului, arh. Oana Marinache invită pe cei interesați la o incursiune vizuală în istoria unui monument dispărut de pe harta Bucureștiului actual.
Evenimentul din seria „Povești din București” va avea loc la Caru’ cu Bere în 27 noiembrie, de la ora 11.00.

Lansarea volumului „Hnat Porohivski: asul ucrainean al Serviciului Special de Informaţii”

Joi, 28 noiembrie, ora 15.00, la Centrul Cultural şi de Informare al Ambasadei Ucrainei în România (Bucureşti, Calea Victoriei 26), va avea loc lansarea volumului VIII din seria Afaceri Orientale „Hnat Porohivski: asul ucrainean al Serviciului Special de Informaţii: publicații, documente, scrisori si fotografii”, editat de Vadim Guzun și apărut la Editura Argonaut din Cluj-Napoca, cu participarea scriitoarei Olga Porohivska, fiica liderului antisovietic al emigraţiei politice ucrainene din România.
Informații preluate de pe blogul editorului.
Din păcate evenimentul a fost anulat.

Conferința „Andrei D. Saharov. Biografia unui disident”, susținută de Ana-Maria Cătănuș



Centrul de Studii Ruse și Sovietice „Florin Constantiniu” din cadrul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului îi invită pe cei interesați să participe la conferința „Andrei D. Saharov. Biografia unui disident”, susținută de dr. Ana-Maria Cătănuș, cercetător în cadrul INST.
Evenimentul va avea loc în 27 noiembrie 2013, ora 11.00.