StatCounter

vineri, 6 decembrie 2013

Serie de evenimente despre istoria saşilor transilvăneni după 1918

În luna decembrie, Asociaţia „Renascendis” organizează o serie de evenimente cu scopul de a marca trecerea a 95 de ani de la Adunarea Naţională a Germanilor din Transilvania şi Banat de la Mediaş din 15 decembrie 1918, eveniment prin care etnicii germani au aprobat decizia românilor transilvăneni de a se uni cu Regatul României, devenind astfel participanţi direcţi la construcţia statului român modern.

Vernisajul expoziţiei „Resturi şi rosturi. Saşii în Transilvania: o istorie comună”


Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Asociaţia „Renascendis” invită pe cei interesați joi, 12 decembrie, orele 17.00, la vernisajul expoziţiei „Resturi şi rosturi. Saşii în Transilvania: o istorie comună”, care are loc la sediului muzeului, sala Laolaltă.

Proiecții de filme despre deportările din Bărăgan


Miercuri, 11 decembrie, ora 14, la Sala de expoziţii „Constantin Brâncuşi” a Palatului Parlamentului, intrarea dinspre Parcul Izvor, va avea loc prezentarea a două filme despre deportările din Bărăgan: Povestiri din Bărăgan. Amintiri din Siberia românească, de Claudia Florentina Dobre și Valeriu Antonovici și Fericita întristare a lui Visky András, de Jon Gostin (TVR Cultural şi TVR2, film premiat de Uniunea cineaştilor din România cu premiul UCIN pentru film de televiziune în 2011).
Intrarea este liberă.
Mai multe detalii despre filmul „Povestiri din Bărăgan. Amintiri din Siberia românească”:

Lansare de carte: Refugiații polonezi în România 1939-1947. Documente din Arhivele Naționale ale României


Evenimentul va avea loc la sediul central al Arhivelor Naționale (Bd. Regina Elisabeta 49, București) în ziua de joi, 12 decembrie, începând cu ora 15.00 și se va bucura de prezența Excelenței Sale, domnul Marek Szczygiel, ambasadorul Republicii Polone la București.
Vor interveni: Ioan Drăgan (directorul ANR), Lukasz Kaminski (președintele Institutului Memoriei Culturale din Polonia), Rafal Leskiewicz (directorul arhivei Institutului Memoriei Culturale din Polonia) și Andrei Muraru (președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc).