StatCounter

joi, 9 ianuarie 2014

Apariție editorială: Ţărani, boli și vindecători în perioada comunistă. Mărturii orale, Volumele I-II



Semnalez, cu întârziere, două apariții editoriale interesante: Ţărani, boli și vindecători în perioada comunistă. Mărturii orale, volumele I-II.
Volumul I a fost coordonat de Elena Bărbulescu, iar alături de ea la realizarea acestuia au contribuit Constantin Bărbulescu, Mihai Croitor, Ciprian Pavel Moldovan, Alexandru Onojescu, Alina Ioana Șuta. Volumul a apărut la Editura Mega din Cluj-Napoca în 2010 și poate fi accesat gratuit aici.
Volumul II a fost coordonat de Constantin Bărbulescu, iar alături de el la realizarea acestuia au contribuit, Elena Bărbulescu, Mihai Croitor, Ciprian Pavel Moldovan, Alexandru Onojescu. Volumul a apărut la Editura Mega din Cluj-Napoca în 2011 și poate fi accesat gratuit aici.
Detalii despre cele dou volume mai jos:


Despre volumul I:

„Volumul de faţă concentrează în paginile sale o serie întreagă de mărturii culese prin metoda clasică a interviului, privitoare la un subiect neabordat până astăzi: ce cred ţăranii despre sistemul sanitar din perioada comunistă. În plus, tot acest material poate constitui cu succes o arhivă pe un subiect dat. Acest volum este primul dintr-o serie de două și conţine de facto o selecţie de interviuri efectuate în trei sate din judeţul Cluj. Așa cum a fost gândit iniţial, au fost luate în calcul în primul rând persoanele vârstnice din satele respective, cele care aveau aproximativ douăzeci de ani la momentul instaurării comunismului în ţara noastră; în al doilea rând însă, ne-am gândit să încercăm să obţinem și informaţii de la persoane mult mai tinere, care, deși astăzi la vârsta maturităţii, în acea perioadă erau copii sau adolescenţi.

Avem în acest volum naraţiuni care conţin experienţele proprii sau ale apropiaţilor persoanelor intervievate cu referire directă la situaţiile de boală și vindecare, dar și a actanţilor principali implicaţi în aceste procese. Sunt prezentate legăturile ţăranilor cu un sistem medical impus de la centru, dar și cu un sistem paralel pe care-l putem numi pre-modern.” (din Introducere)

Despre Volumul II

„Subiectul cercetării îl constituie surprinderea atitudinilor populaţiei rurale faţă de boală, vindecare și moarte în câteva comunităţi contemporane din judeţul Cluj. Textele publicate în acest volum sunt culese în vara anului 2010 din două comune ale judeţului Cluj.” (din Introducere)


Niciun comentariu: