StatCounter

miercuri, 19 februarie 2014

Apariție editorială: Mioara Anton, Laurențiu Constantiniu (editori), Guvernați și guvernanți. Scrisori către putere 1945-1965



„Scrisori ale oamenilor obișnuiți, anonime, denunțuri, adeziuni ale intelectualilor, contestații ale membrilor de partid excluși, marginalizați, arestați, corespondența elitei comuniste, scrisori de vacanță ale liderilor partidului… O multitudine de surse, care ne introduc în universul intim al relației dintre putere și societate, reunite într-un volum ce reprezintă un demers inedit în peisajul cercetării istorice actuale. Dacă scrisorile din perioada 1945-1947 reflectă schimbarea climatului politic, precum și traumele rezultate în urma războiului și a campaniilor de epurare, cele adresate puterii după instaurarea regimului de democrație populară dezvăluie realitățile crude cu care societatea a fost nevoita să se acomodeze.

Lista tristeții (foști deținuți politici care ne-au părăsit) - Gheorghe Urdea

În 8 februarie 2014 a fost înmormântat în satul Grid (jud. Brașov), fostul deținut politic Gheorghe Urdea.
S-a născut la 23 aprilie 1932 în Grid, județul Brașov. A fost arestat la 7 iunie 1951, pe când era elev de liceu, pentru că i-a sprijinit cu provizii pe partizanii din Munţii Făgăraş. A fost condamnat la 1 an închisoare corecțională, pedeapsă executată în închisorile Sibiu, Jilava, Gherla. A fost eliberat la 5 iunie 1952.
Informații preluate din fișa matricolă penală din AANP. Imagine preluată de pe site-ul realitatea.net.