StatCounter

vineri, 4 aprilie 2014

Apariție editorială: Oana Ilie, Cornel Constantin Ilie, Cealaltă față a comuniștilor


„Cartea de față este rezultatul cercetărilor făcute în fondul de documente și fotografii provenite de la  fostul Muzeu al Partidului aflat în prezent la Muzeul Național de Istorie a României. Ne-au trecut prin mâini peste 10.000 de imagini și sute de albume, din care noi le-am ales pe cele care ni s-a părut că sunt altfel. Adică, surprind ceea ce am putea numi cealaltă față a comuniștilor.”
Lucrarea a apărut la editura Oscar Print în 2013.

Lista tristeții (foști deținuți politici care ne-au părăsit) - Werner Sommerauer

Luptător neobosit anticomunist şi apărător neînfricat al drepturilor omului, braşoveanul Werner Sommerauer a încetat din viaţă în urmă cu două zile. Avea 78 de ani. Va fi înmormântat în cimitirul Bisericii „Cuvioasa Parascheva“ din Triaj.
Participant la revolta din 15 noiembrie 1987, Werner Sommerauer avea deja o importantă activitate împotriva regimului comunist. Braşoveanul este cunoscut pentru solidarizarea cu Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii din România (SLOMR), înfiinţat în 1980 de dr. Ionel Cană şi de un grup de intelectuali şi muncitori. Ca radioamator, el era în atenţia Securităţii încă din anii ’69, bănuit că ar transmite mesaje subversive spre Occident. Pentru participarea la evenimentele anticomuniste din ’87 a fost condamnat, în cadrul celebrului proces desfăşurat la data de 3 decembrie 1987, la 3 ani cu „executarea pedepsei la locul de muncă“ şi repartizat la o întreprindere din Tulcea. În anii 2000, Sommerauer a fost probabil singura victimă târâtă într-un proces de calomnie de securistul care l-a torturat în ancheta care a urmat revoltei din 15 noiembrie ’87. Securistul care l-a bătut cu sălbăticie pe Sommerauer se numea Ristea Priboi, în anii 2000 cunoscut deputat PSD.

Programul celui de-al 15-lea Simpozion anual „Arhitectură. Restaurare. Arheologie”


ARA - Asociaţia „Arhitectură. Restaurare. Arheologie”, în parteneriat cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române organizează între 24 şi 26 aprilie 2014 al 15-lea Simpozion anual „Arhitectură. Restaurare. Arheologie”.
Lucrările simpozionului se va desfăşura la sediul Institutului de Arheologie – Casa Macca, str. Henri Coandă nr. 11, Bucureşti.
Moderator: Monica Mărgineanu Cârstoiu
Pentru cei interesați redau mai jos programul evenimentului.

Ancheta P.C.R. din 1968 privind abuzurile Securităţii poate fi consultată on line



Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a publicat pe site-ul propriu, în format digital, dosarul anchetei PCR din 1968, prin care abuzurile și crimele Securității erau recunoscute chiar de regimul comunist. Acesta se găsește în arhiva CNSAS, în Fondul Documentar, poartă cota D 19 și are 24 de volume.

„După preluarea puterii, Nicolae Ceaușescu a gândit o mutare de tipul celei făcute de Hrușciov în 1956 prin care denunța crimele din timpul lui Stalin. La Plenara CC al PCR din 22-25 aprilie 1968, noul lider comunist român anunța rezultatele unei anchete pe care o ordonase pentru a scoate în evidență abuzurile aparatului represiv în vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Rostul era de a obține legitimitate în fața opiniei publice, ca reprezentant al unui „nou curs” în blocul comunist. Imaginea lui Ceaușescu avea să se consolideze, intern și internațional, după câteva luni, în august 1968, atunci când condamna invadarea Cehoslovaciei de către URSS.”