StatCounter

sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Apariție editorială; Răzvan Codrescu, Cartea Mărturisitorilor. Pentru o istorie a învrednicirii românești

Sub egida Editurii Rost și a Fundației „Sfinții închisorilor” a apărut volumul semnat de Răzvan Codrescu, Cartea Mărturisitorilor. Pentru o istorie a învrednicirii românești. Pentru cei interesați redau mai jos cuprinsul acestuia.

Lansarea de carte și dezbatere la 50 de ani de la eliberarea deținuților politici din România

Centrul de Studii în Istorie Contemporană organizează pe 9 noiembrie, de la ora 17, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu un dublu eveniment: lansarea volumului „Supravieţuitorii. Mărturii din temniţele comuniste ale României” și dezbaterea „Suferinţă şi speranţă. Deținuții politic ca repere etice”.
Cartea semnată de Anca și Raul Ștef cuprinde o serie de interviuri cu oameni care și-au petrecut o parte din tinerețe în temnițele comuniste pentru că au avut curajul să se împotrivească unui regim totalitar. Dau mărturie despre experienţele lor, printre alţii, Nicolae Purcărea, Mina Dobzeu, Nistor Man, Octav Bjoza, Galina Răduleanu, Felix Kurt Schlattner.
Lansarea cărții va prilejui dezbaterea despre deținuții politic văzuți ca repere morale într-o societate tot mai lipsită de vectori de coeziune și valori pozitive pentru tinerele generații. Astfel, Dan C. Mihăilescu, Sorin Lavric și Alin Mureșan, alături de Anca şi Raul Ştef, vor discuta despre lecțiile pe care se pot învăța din experiența carcerală a foștilor deținuți și despre modul în care societatea românească trebuie să se raporteze la aceștia.
Dublul eveniment face parte din proiectul „În umbra libertății. 50 de ani de la eliberarea deținuților politic”, organizat de Centrul de Studii în Istorie Contemporană, cu sprijinul Fundației Konrad Adenauer România.
Parteneri: Editura Humanitas, Librăria Humanitas de la Cişmigiu, Fundaţia Sfinţii Închisorilor, Cinemagix.
Intrarea este liberă.

Apariție editorială: Cristina Diac, Zorii comunismului în România. Ștefan Foriș, un destin neterminat

«Volumul de față urmărește cronologic Partidul Comunist din România, atât în relație cu principalele momente politicodiplomatice ale anilor 19401944, din plan intern și extern, cât și cu propria lui dinamică internă. Am încercat să alternez inserția partidului în tabloul mare al istoriei României, aflate la un moment de răscruce, cu detalii de „mică istorie” personală, ocultate de istoria oficială scrisă înainte de 1989. Am tratat efectele cedărilor teritoriale din vara lui 1940 asupra P.C.d.R., dar și poziția partidului față de pierderea Basarabiei, nordului Bucovinei, nordvestului Transilvaniei; desemnarea lui Ștefan Foriș în funcția de secretar general al P.C.d.R.; poziția grupării comuniste față de statul naționallegionar, efectele guvernării extremei drepte asupra partidului, situația acestuia în zilele rebeliunii; poziția politică față de dictatura militară a lui Ion Antonescu; „cutremurul” intern prilejuit de arestarea membrilor Secretariatului, în aprilie 1941, care a echivalat cu „decapitarea” conducerii oficiale; reacția P.C.d.R. față de intrarea României în războiul antisovietic – în plan teoretic și practic; obiectivele partidului după iunie 1941 și pașii întreprinși pentru atingerea acestora, cu accent pe negocierile purtate cu partidele istorice, în vederea extragerii României din războiul purtat pe teritoriul Uniunii Sovietice; reacția partidului la desființarea formală a Internaționalei Comuniste, în mai 1943.»
Cristina Diac
Informații preluate de pe site-ul Editurii Cetatea de Scaun.

Apariție editorială: Anca Ștef, Raul Ștef (editori), Supravieţuitorii. Mărturii din temniţele comuniste ale României


Volumul editat de Anca Ștef și Raul Ștef, „Supravieţuitorii. Mărturii din temniţele comuniste ale României”, a apărut la editura Humanitas și cuprinde o serie de interviuri cu oameni care și-au petrecut o parte din tinerețe în temnițele comuniste pentru că au avut curajul să se împotrivească unui regim totalitar.
Pentru cei interesați redau mai jos cuprinsul cărții.

Apariție editorială: Daniel Moisa, Cristina Liana Pușcaș, Satele bihorene sub mitraliera Securităţii. „Înlăturarea chiaburimii - o manifestare a luptei de clasă la sate”

„Peste cei 65 de ani care s-au scurs de când, în vara anului 1949, satele bihorene erau însângerate de batalioanele Securităţii, nu se poate aşterne uitarea. Doi cercetători orădeni, Gabriel Moisa şi Cristina Liana Puşcaş, vin şi readuc în atenţia contemporanilor documente cutremurătoare despre tragismul acelor momente, când ţăranii erau împuşcaţi pe uliţele satelor pentru că refuzau să renunţe la singura lor sursă de trai: pământul.”
Informații preluate de pe facebook.