StatCounter

miercuri, 18 februarie 2015

Call for papers. Anuarul IICCMER, vol. X. Nesupunere, contestare, dizidenţă în România comunistă




„În istoriografia ultimilor ani, deși actele de contestare a comunismului românesc au fost teme abordate, bibliografia a oscilat, în genere, între extreme: ori generalizări de tipul „rezistenţa din munţi”, ori ilustrarea detaliată a câtorva exemple nominale (Paul Goma, Vasile Paraschiv, Pr. Calciu-Dumitreasa, Doina Cornea). Dacă în al doilea caz putem parcurge lucrări detaliate, bine nuanțate și corect contextualizate, pentru prima situație discursul are încă nevoie de fapte, date, circumstanțe, particularități.


În România, o istorie mai puțin aprofundată a contestării comunismului prin comparaţie cu alte ţări din fostul bloc comunist a permis şi un discurs despre deficitul de legitimitate istorică pentru anticomunismul ultimilor ani. Însă documentele epocii vorbesc despre un anticomunism generalizat, explicit și manifest pentru societatea românească. În aceste condiţii, dacă nu a existat o voinţă colectivă care să concentreze nemulţumirile împotriva regimului în acţiuni de anvergură, când, unde şi cum s-au manifestat energiile contestatare? Oare teroarea excesivă, dezlănțuită în intervalul 1948-1964, a slăbit resursele de împotrivire ale românilor pentru decadele următoare? Nu cumva există încă evenimente din această arie care ne-au rămas necunoscute? O abordare cronologică și argumentată documentar nu permite oare articularea unui nou tip de discurs istoriografic sau măcar o mai bună cunoaștere a istoriei recente? Iată câteva dintre întrebările și provocările pe care şi le propune volumul X al anuarului IICCMER.
Aşteptăm contribuţii care să trateze forme şi exemple de contestare a realităţilor din România comunistă, de la cele mai radicale (contestare publică, atentate, rezistenţă armată), până la cele doar aparent mai soft (rezistenţă prin cultură, memorii, dizidenţă), trecând prin toate domeniile şi palierele vieţii (politică, cultură, societate, etnicitate, credință).
Aşteptăm propunerile celor interesaţi până la data de 20 martie 2015 (titlul lucrării, alături de un rezumat care să nu depăşească 300 de cuvinte), pe adresa de e-mail a editorilor, Clara Mareş (clara.mares@iiccmer.ro) şi Constantin Vasilescu (constantin.vasilescu@iiccmer.ro). Acestea vor fi însoţite de o prezentare autobiografică (afiliere instituţională, poziţie academică, studii, domenii de cercetare/interes, ultimele trei cărţi şi/sau studii), de aproximativ 150 de cuvinte. Lucrările selectate vor fi anunţate de către coordonatorii volumului.
Studiile trebuie trimise în formă finală până la data de 1 august 2015, la adresele de mai sus.”
Informații preluate de pe site-ul IICCMER.

Niciun comentariu: