StatCounter

vineri, 8 mai 2015

Dezbaterile CSIC: Dizidența în România anilor 80: realitate și/sau mit?




Centrul de Studii în Istorie Contemporană îi invită pe cei interesați marțí 12 mai, începând cu ora 19.00, la dezbaterea „Dizidența în România anilor 80: realitate și/sau mit?” ce va avea loc la Hotelul Howard Johnson din Bucureşti, în sala Platinum Grand Ballroom. La discuţia moderată de filosoful Sorin Lavric vor lua parte Alex. Ștefănescu (critic literar), Radu Filipescu (disident) și Clara Mareș (istoric).


„Cea de-a doua dezbatere din anul 2015 a Centrului de Studii în Istorie Contemporană aduce în discuţie cazul dizidenţei din România, în timpul regimului comunist, de la fenomenul coalizat doar în jurul ideilor (nu şi al faptelor de grup), până la mişcarea de taină a Securităţii, ca fenomen de pseudo-democraţie.
Fenomenul dizidenţei a devenit o realitate în România comunistă ca mişcare de opoziţie importată din ţările blocului sovietic. Totuşi, numeroşi istorici afirmă că, deşi a existat o voinţă puternică în cheie anticomunistă, nu acelaşi lucru se poate spune despre o voce în jurul căreia să se concentreze nemulţumirile împotriva regimului.
Rădăcinile dizidenţei în România, chiar dacă nu unanim acceptate, se găsesc în scrisoarea lui Paul Goma, de la începutul anului 1977, când acesta se solidarizează cu alţi năpăstuiţi ai comunismului din blocul sovietic. Acesta este considerat primul act de opoziţie care dă naştere unui întreg fenomen, propovăduit în ritm alert de Radio Europa Liberă, alături de care creşte în intensitate, greutate, dar nu unitate, până la finele anului 1989.”
Intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile.
Organizator: Centrul de Studii în Istorie Contemporană.
Partener principal: Fundaţia Konrad Adenauer România.

Niciun comentariu: