StatCounter

miercuri, 18 februarie 2015

Call for papers. Anuarul IICCMER, vol. X. Nesupunere, contestare, dizidenţă în România comunistă




„În istoriografia ultimilor ani, deși actele de contestare a comunismului românesc au fost teme abordate, bibliografia a oscilat, în genere, între extreme: ori generalizări de tipul „rezistenţa din munţi”, ori ilustrarea detaliată a câtorva exemple nominale (Paul Goma, Vasile Paraschiv, Pr. Calciu-Dumitreasa, Doina Cornea). Dacă în al doilea caz putem parcurge lucrări detaliate, bine nuanțate și corect contextualizate, pentru prima situație discursul are încă nevoie de fapte, date, circumstanțe, particularități.

Apariție editorială: D.I. Delapetra, Răzbunarea îngerilor



Îmi face plăcere să anunț apariția la editura Teocora a romanului Răzbunarea îngerilor, semnat D.I. Delapetra. Un roman cu tematică istorică, pentru cei pasionați de istoria represiunii comuniste și pe care îl semnalez în mod special pentru că se referă și la anumite momente din istoria închisorii de la Râmnicu Sărat. Câteva dintre personajele care au trecut ca deținuți sau angajați prin această închisoare, dar nu numai, pot fi regăsite în paginile cărții. În plus, firele sale narative împletesc diverse evenimente de istorie locală, din Râmnicu Sărat din anii ’50-’60, cu unele evenimente din istoria națională.

Dezbatere CSIC „Intelectualii sub comunism. Supunere, conviețuire, opoziție”

Miercuri, 25 februarie, ora 18, în Sala Iridium a Hotelului Howard Johnson (Calea Dorobanților 5-7) va avea loc dezbaterea „Intelectualii sub comunism. Supunere, conviețuire, opoziție”. Evenimentul este organizat de Centrul de Studii în Istorie Contemporană în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer.
Invitați: Theodor Paleologu (eseist), Ana-Maria Cătănuș (istoric), Daniel Cristea-Enache (critic literar).
Moderator: Sorin Lavric (filosof).