StatCounter

vineri, 8 ianuarie 2016

Apariție editorială: Clara Mareş, Constantin Vasilescu (coord.) Nesupunere şi contestare în România comunistă (Anuarul IICCMER, vol. X)

„Încă de la instaurarea comunismului în România au existat reacţii de opoziţie faţă de noul regim. Dacă pentru primii ani sunt documente care ilustrează un anticomunism manifest la nivelul întregii societăţi, pentru perioada finală reacţiile contestatare sunt mai puţin cunoscute. De la acţiunile unor personalităţi ca Paul Goma, Gheorghe Calciu-Dumitreasa sau Doina Cornea până la atentate cu bombă, greve ale muncitorilor sau revolte ale ţăranilor, volumul prezintă mai multe cazuri de opoziţie faţă de regim atât din epoca Dej, cât şi din epoca Ceauşescu. În completare, câteva studii abordează o serie de politici controversate, precum cenzura în literatură şi presă sau planul de sistematizare rurală, şi reacţiile provocate de acestea.”

„O concluzie se impune. În ceea ce ne priveşte, aceasta nu e nicidecum aceea că «România este altfel», ci că România, în relaţia cu regimul comunist, îşi dezvăluie permanent potenţialul contestatar, adaptându-l, modificându-l. Credem că lucrurile sunt departe de a fi tranşate şi că arhivele ascund încă multe surprize despre rezistenţa la comunism în România.” (Clara Mareş, Constantin Vasilescu).
Cuprinsul numărului X al Anuarului IICCMER poate fi consultat online pe site-ul Editurii Polirom, de unde se poate comanda volumul şi unde cei interesați pot găsi mai multe detalii.

Niciun comentariu: