StatCounter

vineri, 26 februarie 2016

Microexpoziţie cu documente din „Colecţia Lovinescu-Ierunca”

În foaierul sediului Arhivelor Naţionale se poate viziona în perioada 23 februarie - 30 martie o microexpoziţie cu documente din «Colecţia Lovinescu-Ierunca», colecţie intrată în cercetare în anul 2015. Aceasta a fost donată Arhivelor de către istoricul Mihnea Berindei în anul 2012. Documentele colecţiei întregesc informaţiile despre disidenţa românească din perioada regimului comunist şi activitatea postului de radio Europa Liberă, venind în completarea celor din colecţia Gabanyi Anneli Ute.

Documentele expuse fac parte din arhiva personală a soţilor Monica Lovinescu-Virgil Ierunca şi se referă la luările de poziţii în emisiunile de la Radio Europa Liberă cu prilejul unor evenimente petrecute în România: moartea lui Marin Preda, arestarea părintelui Calciu, cenzura regimului la adresa unor scriitori, incluzând corespondenţă dar şi prezentarea unei discuţii cu istoricul sovietic Iuri Afanasiev, director al Arhivelor sovietice privind Perestroika.
Organizarea de microexpoziţii a intrat deja în tradiţia Arhivelor Naţionale, ele fiind prilejuite de diferite aniversări, comemorări, zile naţionale sau noutatea documentelor, cum este cazul microexpoziţiei de faţă.
Informații preluate de pe pagina de facebook a Arhivelor Naționale.

Niciun comentariu: