StatCounter

duminică, 5 iunie 2016

Apariție editorială: Constantin Iftime, Copiii sălbatici


Volumul a apărut la editura Uniunii Scriitorilor din România, Editura „Cartea Românească și „evocă viață unei lumi complexe, unde personajul principal este un erou al luptei anticomuniste de la Botoșani, Mugur Călinescu.
În toamna anului 1981, elevul Mugur Călinescu, de la Liceul A.T. Laurian, scrie timp de o săptămână, noapte de noapte, lozinci anticomuniste, pe zidurile clădirilor publice. Aparatul represiv al sistemului dictatorial declanșează o operațiune vastă de căutare, la care participă unități ale Miliției și Securității din toate județele din zona Moldovei.

Autorul descrie viața a orașului de la granița cu marele imperiu comunist de la Răsărit, insistând asupra tensiunilor din subterana sistemului aflat în prag de prăbușire. Acțiunile sar de pe un nivel social pe altul – viața în cartierele muncitorești, în fabrici, relațiile cu Miliția, cu Securitatea sau cu Partidul, activitatea cotidiană în licee, pe stradă -, o rețea complexă de personaje, de la hoți, la intelectualitatea vremii, freamătă, se zbuciumă într-o mulțime de locuri din Botoșani, se revarsă peste hotarele lui, hărțuitori și hărțuiți ajung în sate, precum Ștefănești sau Stanca.
Se înțelege că lumea românească în comunism se afla sub teroarea unui sistem militaro-industrial care se extindea, cu mașina lui de război complexă și modernă, până în Siberia.”
Mai multe detalii în Jurnalul de Botoșani și Dorohoi, de unde am și preluat fragmentul de mai sus.

Niciun comentariu: