StatCounter

marți, 8 noiembrie 2016

Apariție editorială: Marian Petcu (coord.), O cronologie a cenzurii în România


„Volumul de față este realizat de 24 de specialiști, arhiviști, profesori, cercetători - și prezintă dispozitivul cenzural (legi, dispoziții, decizii), mecanismele cenzurale (avertismente/ somații/ suspendări/ suprimări), varietatea și versatilitatea interdicțiilor, veșmintele ipocriziei, chiar și fațete ale absurdului. Numeroase exemple completează informația de tip normativ.


De remarcat configurarea paletei de interdicții, funcție de contextele politice, militare, diplomatice, economice, dar și de capriciile liderilor politici. Se poate vorbi despre tematici și registre cenzurale specifice fiecărei etape a evoluției statului român, despre continuitate și diferențiere în materie de reprimare.
Redacția volumului a valorificat documente din 16 instituții arhivistice civile, din țară și din străinătate, numărul surselor citate fiind de peste 1.500 unități (documente, monografii, articole, sinteze etc.). Cartea se remarcă și prin atenția acordată cenzurii din provinciile istorice care au făcut parte din statul român.
O cronologie a cenzurii este continuarea preocupărilor noastre în direcția valorificării fondurilor disponibile, o carte care ne apropie de viitoarea enciclopedie a cenzurii, pentru realizarea căreia vor fi mobilizați mai mulți specialiști. Nu am integrat aici informații din istoria politică a țării, care ar fi încărcat foarte mult textul, deoarece sunt cunoscute publicului căruia îi este adresat volumul.”
Mai multe detalii despre volum pe site-ul editurii Tritonic, de unde am și preluat informațiile de mai sus.

Niciun comentariu: