StatCounter

luni, 28 noiembrie 2016

Apariție editorială: Persecuție și rezistență. Vasile Cesereanu. Un preot greco-catolic în Dosarele de urmărire de către Securitate. Ediție îngrijită, Cuvânt înainte și Notă asupra ediției de Ruxandra Cesereanu


„În 2004 am avut acces, prin intermediul Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității (C.N.S.A.S.), la dosarul de urmărire de către Securitate al lui Vasile Cesereanu (1899-1984), bunicul meu patern, preot greco-catolic. Pe dosar, cu numărul 324, era precizată mențiunea Strict Secret. Bunicul meu era catalogat, în diferite fișe, de către lucrătorii de Securitate, ca ducând o «activitate contrarevoluționară», de «dușman înrăit», «dușman de moarte al regimului democrat popular» și «element proeminent al rezistenței greco-catolice care în mod continuu face propagandă în rîndurile credincioșilor greco-catolici, ținîndu-i sub influența lui și mobilizîndu-i la slujbele clandestine pe care le face la el acasă».


Am stat o jumătate de zi în biblioteca C.N.S.A.S., am răsfoit aproape o mie cinci sute de pagini, am optat pentru fotocopierea a o mie de pagini. Principalul corpus era alcătuit din fișe de urmărire, documente oficiale prin care bunicul era catalogat drept inamic recalcitrant al statului comunist; erau, apoi, delațiuni de toate soiurile, făcute de țăranii din satul lui (majoritatea constrânși) sau de alte persoane; mai erau în dosar și memorii ale lui Vasile Cesereanu, fie către organe oficiale (Ministerul Cultelor, Ministerul Justiției), fie chiar către Nicolae Ceaușescu; mai erau și scrisori de mustrare către câțiva prelați greco-catolici care trecuseră la ortodoxie; plus pledoarii ale bunicului în fața instanțelor judiciare.
Această carte cuprinde documente oficiale redactate între anii 1951-1977, cărora li se adaugă documente din portofoliul familiei, ce ajung până în anul 1984.”
 Ruxandra Cesereanu
Informații preluate de pe site-ul Editurii Școala Ardeleană, unde cei interesați pot găsi mai multe detalii.

Niciun comentariu: