StatCounter

luni, 28 noiembrie 2016

Lansare de carte la Deva: Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: județele Hunedoara, Alba, Sibiu. Cercetare de istorie orală


Joi, 8 decembrie, ora 17.00 la Deva Mall (et. 4, Salle d’Or) va avea loc lansarea volumului Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: județele Hunedoara, Alba, Sibiu. Cercetare de istorie orală.
Vor lua cuvântul: dr. Livia Sicoie-Coroi (Colegiul Național „Avram Iancu”, Brad), dr. Dorin Petresc, dr. Daniel I. Iancu (Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva) și subsemnatul.
Evenimentul este organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densușianu” Hunedoara-Deva, Editura Cetatea de Scaun și Deva Mall.
Mai multe detalii despre volum aici.

Apariție editorială: Persecuție și rezistență. Vasile Cesereanu. Un preot greco-catolic în Dosarele de urmărire de către Securitate. Ediție îngrijită, Cuvânt înainte și Notă asupra ediției de Ruxandra Cesereanu


„În 2004 am avut acces, prin intermediul Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității (C.N.S.A.S.), la dosarul de urmărire de către Securitate al lui Vasile Cesereanu (1899-1984), bunicul meu patern, preot greco-catolic. Pe dosar, cu numărul 324, era precizată mențiunea Strict Secret. Bunicul meu era catalogat, în diferite fișe, de către lucrătorii de Securitate, ca ducând o «activitate contrarevoluționară», de «dușman înrăit», «dușman de moarte al regimului democrat popular» și «element proeminent al rezistenței greco-catolice care în mod continuu face propagandă în rîndurile credincioșilor greco-catolici, ținîndu-i sub influența lui și mobilizîndu-i la slujbele clandestine pe care le face la el acasă».

Apariție editorială: Tudor Vișan-Miu, La şcoală cu Regele Mihai. Povestea Clasei Palatine

Lucrarea reprezintă o „sinteză atent documentată a informațiilor despre formarea Regelui Mihai și despre specificul Clasei Palatine, o metodă de educare cu adevărat originală menită să familiarizeze viitorul suveran al țării cu tânăra elită a tuturor categoriilor sociale și a tuturor provinciilor istorice românești.”
Informații preluate de pe site-ul Editurii Corint, unde cei interesați pot găsi mai multe detalii.