StatCounter

vineri, 19 mai 2017

Victor Gordan, Victor. Memories from the Kingdom of Absurdities and Terror


Cartea lui Victor Gordan a apărut în 2016 la Manchester, New Hampshire și este o lucrare autobiografică în trei părți care tratează perioada de până la arestare, cea a detenției și apoi exilul. 
Autorul, născut în 1931 în Bănișor, Sălaj, a fost admis la facultatea de Medicină din București în 1952 și a fost arestat în 24 septembrie 1956, ca urmare a efectelor evenimentelor Revoluției din Ungaria. A fost condamnat la 10 ani închisoare corecțională, pe care i-a executat în închisorile MAI, Jilava, Salcia, Giurgeni, Periprava, Gherla. A fost eliberat în  24 iunie 1964. A încercat să fugă din țară dar a fost prins și condamnat la 3 ani de închisoare, din care a executat un an. O a doua încercare s-a finalizat cu succes și a ajuns în SUA. A lucrat în mai multe spitale din SUA și s-a remarcat prin aceea că este cel care a identificat „sindromul Războiului din Golf”, la militarii care au luptat în războiul din  Irak din 1990-1991.
Informații din fișa matricolă penală și dintr-un articol din ziarul Adevărul, unde cei interesați pot afla mai multe detalii biografice despre autor.