StatCounter

marți, 19 decembrie 2017

Apariție editorială: Cosmin Budeancă (coord.), Vieţi în umbra trecutului. Supraviețuirea și integrarea socioprofesională a familiilor foștilor deținuți politici în comunism. Mărturii şi documente. vol. I

„Ne-am propus să prezentăm dificultățile și suferințele prin care au fost nevoiți să treacă atât deținuții politici, cât și membrii familiilor acestora, respectiv cîteva sute de mii de persoane (pentru că arestarea și condamnarea unui «dușman al poporului» avea efecte și asupra părinților, soției/soțului și copiilor). De asemenea, am dorit să surprindem interferențele autorităților statului cu destinele lor, modul în care acestea s‑au repercutat asupra evoluției lor sociale, profesionale, economice pe termen mediu și lung (unele identificabile chiar și în prezent), dar și încercările de a ieși din zona marginală a societății.

Apariție editorială: Zoltán Györke, Napoca. O istorie recentă a Clujului. Obsesia romanizării sub două regimuri politice 1974-2014


La 16 octombrie 1974 Nicolae Ceaușescu ia decizia „adăugării” denumirii Napoca municipiului Cluj. În 2014 Zoltán Györke propune public revenirea la denumirea Cluj, dar inițiativa sa întâmpină refuzul autorităților administrației publice locale.
Pornind de la aceste realități, autorul volumului și-a propus să identifice originile rezistenței la schimbare manifestate de aleșii locali și de unii intelectuali clujeni.
„Lucrarea are mai degrabă un rol de informare, se adresează în principal celor tineri și se întemeiază, în principal, pe izvoare inedite, depistate în urma cercetărilor arhivistice, aducând astfel la lumină ipostaze necunoscute din trecutul socialist și postsocialist al Clujului.”
Pentru cei interesați redau mai jos cuprinsul lucrării, apărută la Editura Mega din Cluj-Napoca.