StatCounter

joi, 15 martie 2018

Apariţie editorială: Cristina Vățulescu, Cultură şi poliție secretă în comunism

„Deschiderea arhivelor polițiilor secrete a iscat scandaluri compromițătoare în tot fostul bloc sovietic. Cultură și poliție secretă în comunism este o analiză revelatoare și responsabilă a acestor arhive, autoarea oprindu-se asupra celor mai temute documente – dosarele personale – și asupra mai puțin cunoscutelor colecții de filme. Cristina Vățulescu arată că dosarul personal a fost genul biografic cel mai puternic și mai răspândit în comunism, cu structură predefinită, și îi studiază efectele asupra dezvoltării autobiografiei, romanului și altor genuri literare majore în epocă.

De asemenea, studiul filmelor polițienești scoate la iveală influențele reciproce dintre acestea și dezvoltarea unor genuri cinematografice importante: documentarul, melodrama și reconstituirea. Prin aceste analize, cartea deschide un nou capitol în controversata dezbatere asupra relației dintre cultură și politică în secolul XX.
Acest studiu sincretic al literaturii, imaginii și cinematografiei oglindește un secol pe care îl știam în aspectele sale exterioare, îl vedeam, dar căruia nu îi cartografiaserăm interiorul. O disecție care spune nu atât ce s-a întâmplat – asta știm deja –, cât mai ales cum s-a înfiripat o estetică țesută de literați, cineaști, agenți ai poliției secrete și victime.
Dosarele personale începeau, tipic, cu o biografie. Această carte, care oferă o viziune originală asupra structurilor de forță ale sistemului sovietic, este o biografie a esteticii poliției secrete, cu toate amănuntele și detaliile unei vieți private.
Mai multe detalii pe site-ul Editurii Polirom, de unde am și preluat informațiile de mai sus.

Niciun comentariu: